A study was carried out to determine the effect of green onion (Allium fistulosum) and garlic (Allium sativum) aqueous extract supplementations in drinking water on growth performances, carcass quality and intestinal microflora of local chicken (Noi). A total of 240 Noi chickens at the 5 weeks of age were randomly distributed in a completely randomized design experiment, with 3 treatments and 4 replicates, each replicate consisted of a pen with 20 female chickens/pen, the experimental data was collected during 9 weeks. Treatments used: (1) Control (Cont): Basal diet (B) without any supplementation in drinking water; (2) OAE: B + 1% onion aqueous extract in drinking water; (3) GAE: B+ 1% garlic aqueous extract in drinking water.
The results showed that the use of green onion and garlic aqueous extracts had significant improved (P0.05). Adding green onion or garlic aqueous extract in drinking water reduced Salmonella.spp;E. coli and Clostridium perfringens in the feces of Noi chickens. Both treatments did not affect the carcass yield of the birds, but little improvement of breast meat color (b*=9.48) of chickens in OAE compared to others. In general, garlic and green onion aqueous extract at the level of 1% in drinking water could be beneficial for improving final weight and feed conversion ratio and reducing Salmonella.spp;E. coli and Clostridium perfringens in the feces of Noi chickens in confirm house.
Keywords: garlic aqueous extract, green onion aqueous extract, growth performances, intestinal microflora, Noi chicken
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Hồ Thanh Thâm, 2017. Ảnh hưởng của bổ sung acid hữu cơ trong khẩu phần lên năng suất và chất lượng trứng gà công nghiệp giai đoạn mới bắt đầu đẻ trứng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 49b: 1-8.
Thuy, N.T., Phung, N.T.M., Ty, L.T., Bich, N.T.H. and An, T.V., 2018. Effect of organic acid products on growth performance and intestine health of Tam Hoang chicken. Can Tho University Journal of Science. 54(8): 17-23.
Nguyễn Thị Thủy, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA BỘT CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN LÊN NĂNG SUẤT VÀ CHẤT LƯỢNG THỊT GÀ LƯƠNG PHƯỢNG NUÔI TẠI NÔNG HỘ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24a: 206-211
Nguyễn Thị Thủy, Huynh Minh Quan, 2015. Ảnh hưởng của mỡ cá Tra trong khẩu phần lên năng suất , chất lượng trứng và khối lượng loại thải gà mái Hisex Brown nuôi công nghiệp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 40: 31-37
Nguyễn Thị Thủy, T.R. Preston, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC ĐỘ BỔ SUNG MỠ CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN NUÔI HEO NÁI LÊN CHẤT LƯỢNG SỮA VÀ NĂNG SUẤT HEO CON. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24b: 56-63
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Huỳnh Thị Thắm, 2016. Ảnh hưởng của beta-glucan và bột đạm thuỷ phân từ phụ phẩm cá tra (Pangasius hypophthalmus) trong khẩu phần đến tăng trưởng của heo con sau cai sữa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 43b: 74-81.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên