An experiment was conducted to evaluate the effects of extracted β-glucan (BGD), an organic acid mixture (OAD) and a proprietary probiotic (PD) in diets on the performance and health status of weaning pigs from 4 to 10 weeks of age. Sixty crossbred castrated (Yorkshire x Landrace) male weaned pigs (mean live weight 7.0 ± 1.5 kg) were allocated to four treatments in a randomized complete block design. The pigs were allocated to 5 pens (replicates) with 3 pigs/pen. The control diet (CD) was based on broken rice, rice bran, maize meal, soybean meal and fish meal. For the experimental treatments the basal diet was supplemented with extracted β-glucan, an organic acid mixture (mainly fumaric acid, lactic acid, calcium formate and phosphoric acid) or a proprietary probiotic (providing Bacillus subtilis, Lactobacillus spp and Saccharomyces cerevisiae) at levels of 2g/kg, Daily live weight gain and feed conversion in recently weaned piglets were improved by all the supplements. In the 2 weeks post-weaning, the piglets supplemented with organic acids or with probiotic suffered less diarrhoea and had lower concentrations of E.coli in feces than pigs fed the control diet or that supplemented with β-glucan.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Hồ Thanh Thâm, 2017. Ảnh hưởng của bổ sung acid hữu cơ trong khẩu phần lên năng suất và chất lượng trứng gà công nghiệp giai đoạn mới bắt đầu đẻ trứng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 49b: 1-8.
Thuy, N.T., Phung, N.T.M., Ty, L.T., Bich, N.T.H. and An, T.V., 2018. Effect of organic acid products on growth performance and intestine health of Tam Hoang chicken. Can Tho University Journal of Science. 54(8): 17-23.
Nguyễn Thị Thủy, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA BỘT CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN LÊN NĂNG SUẤT VÀ CHẤT LƯỢNG THỊT GÀ LƯƠNG PHƯỢNG NUÔI TẠI NÔNG HỘ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24a: 206-211
Nguyễn Thị Thủy, Huynh Minh Quan, 2015. Ảnh hưởng của mỡ cá Tra trong khẩu phần lên năng suất , chất lượng trứng và khối lượng loại thải gà mái Hisex Brown nuôi công nghiệp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 40: 31-37
Nguyễn Thị Thủy, T.R. Preston, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC ĐỘ BỔ SUNG MỠ CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN NUÔI HEO NÁI LÊN CHẤT LƯỢNG SỮA VÀ NĂNG SUẤT HEO CON. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24b: 56-63
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Huỳnh Thị Thắm, 2016. Ảnh hưởng của beta-glucan và bột đạm thuỷ phân từ phụ phẩm cá tra (Pangasius hypophthalmus) trong khẩu phần đến tăng trưởng của heo con sau cai sữa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 43b: 74-81.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên