An experiment (Exp) was conducted to determine the effects of two probiotic products (ProbiP and Lactozyme) supplementation in low CP diet on growth performance, carcass quality and E.coli in feces of Grimaud super meat duck. The experiment was conducted in a completely randomize design with 3 treatments and 3 replications with 20 ducks/pen (10 male + 10 female). The treatments were:1/ Cont: Control diet (optimum CP diet) without any product supplementations; 2/ PRO: 1% lower CP diet (Low CP) + 2g ProbiP/kg feed; 3/ LAC: Low CP diet + 2g Lactozyme /kg feed. Results showed that the average daily gain (ADG) of ducks fed Cont (66.58 g/head/day) was lowest, and the highest was found in LAC (69.15 g/head/day) and PRO (67.10 g/head/day). Average daily feed intake (ADFI) was almost similar in supplemented diets (153 g/head/day) to compare with control diet (150.9 g/head/day). Therefore, feed conversion ratio (FCR) of ducks fed LAC (2.10 kg feed/kg gain) was better than that in Cont (2.13 kg feed)/kg gain) and PRO (2.17 kg feed/kg gain). The density of E.coli bacteria in feces reduced in PRO (1.11 and 1.45 x106 CFU /g feces) and LAC (1.16 and 1.55 x106CFU /g feces) compared to Cont (2.23 and 2.14 x106CFU /g feces) at 21 and 42 days, respectively. There was no difference in the slaughter parameters such as carcass proportion, thigh and breast meat percentage among ducks in 3 treatments. In conclusion, supplementation of Lactozymee and ProbiP in 1% lower CP diet of Grimaud duck diets tended to improve weight gain and reduce E.coli density in the feces compared with ducks feed optimum CP diet without any probiotic supplementation
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Hồ Thanh Thâm, 2017. Ảnh hưởng của bổ sung acid hữu cơ trong khẩu phần lên năng suất và chất lượng trứng gà công nghiệp giai đoạn mới bắt đầu đẻ trứng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 49b: 1-8.
Thuy, N.T., Phung, N.T.M., Ty, L.T., Bich, N.T.H. and An, T.V., 2018. Effect of organic acid products on growth performance and intestine health of Tam Hoang chicken. Can Tho University Journal of Science. 54(8): 17-23.
Nguyễn Thị Thủy, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA BỘT CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN LÊN NĂNG SUẤT VÀ CHẤT LƯỢNG THỊT GÀ LƯƠNG PHƯỢNG NUÔI TẠI NÔNG HỘ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24a: 206-211
Nguyễn Thị Thủy, Huynh Minh Quan, 2015. Ảnh hưởng của mỡ cá Tra trong khẩu phần lên năng suất , chất lượng trứng và khối lượng loại thải gà mái Hisex Brown nuôi công nghiệp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 40: 31-37
Nguyễn Thị Thủy, T.R. Preston, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC ĐỘ BỔ SUNG MỠ CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN NUÔI HEO NÁI LÊN CHẤT LƯỢNG SỮA VÀ NĂNG SUẤT HEO CON. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24b: 56-63
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Huỳnh Thị Thắm, 2016. Ảnh hưởng của beta-glucan và bột đạm thuỷ phân từ phụ phẩm cá tra (Pangasius hypophthalmus) trong khẩu phần đến tăng trưởng của heo con sau cai sữa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 43b: 74-81.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên