An experiment was carried out to determine the effect of catfish by-product meal (CB) base diet with inclusion of some herbal powder: Turmeric (T), ginger (G) or garlic (GA) in the diets on feed intake, growth performance and health status of local chickens in a confine house system. A total of 300 Noi chickens (female) at 5 weeks of age were randomly allocated into five dietary treatments, each with three replicates of 20 chicks/replicate (n = 60). Treatments were: (1) FM: Basal feed ingredients (B) + marine fish meal (control); (2) CM: B + CB; (3) CMT: CM + turmeric; (4) CMG: CM + ginger; (5) CMGA: CM + garlic at 3g/kg feed for all supplements. The feeding experiment was carried out for 11 weeks’ experiment (5-15 weeks age). The different parameters measured included: Feed intake, weight gain, feed conversion ratio, bacteria density in chicken feces, morbidity and mortality rate. Results showed that: Feed intake (ADFI) of the experimental birds in all groups was not significant different. Average daily gain (ADG) was found to be significantly (p in all supplemented treatments to compare with that in non-supplemented diets, in which E.coli density was lowest in chickens fed CMGA. So the lowest morbidity and mortality were in CMGA (13.3% and 6.7) to compare with FM (22.2 and 15.5%). It is concluded that there was an improvement in growth rate and feed conversion ratio, linked with a reduction in pathogenic bacteria (E.coli and Clostridium perfringens), and morbidity, mortality when chickens were supplemented with garlic, ginger and turmeric herbal powder. Key words: herbal powder, turmeric, ginger, garlic, local chicken, Tra catfish byproduct meal
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Hồ Thanh Thâm, 2017. Ảnh hưởng của bổ sung acid hữu cơ trong khẩu phần lên năng suất và chất lượng trứng gà công nghiệp giai đoạn mới bắt đầu đẻ trứng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 49b: 1-8.
Thuy, N.T., Phung, N.T.M., Ty, L.T., Bich, N.T.H. and An, T.V., 2018. Effect of organic acid products on growth performance and intestine health of Tam Hoang chicken. Can Tho University Journal of Science. 54(8): 17-23.
Nguyễn Thị Thủy, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA BỘT CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN LÊN NĂNG SUẤT VÀ CHẤT LƯỢNG THỊT GÀ LƯƠNG PHƯỢNG NUÔI TẠI NÔNG HỘ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24a: 206-211
Nguyễn Thị Thủy, Huynh Minh Quan, 2015. Ảnh hưởng của mỡ cá Tra trong khẩu phần lên năng suất , chất lượng trứng và khối lượng loại thải gà mái Hisex Brown nuôi công nghiệp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 40: 31-37
Nguyễn Thị Thủy, T.R. Preston, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC ĐỘ BỔ SUNG MỠ CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN NUÔI HEO NÁI LÊN CHẤT LƯỢNG SỮA VÀ NĂNG SUẤT HEO CON. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24b: 56-63
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Huỳnh Thị Thắm, 2016. Ảnh hưởng của beta-glucan và bột đạm thuỷ phân từ phụ phẩm cá tra (Pangasius hypophthalmus) trong khẩu phần đến tăng trưởng của heo con sau cai sữa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 43b: 74-81.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên