The study was conducted to evaluate the effects of combination of Catfish (Pangasius hypophthalmus) by-product protein hydrolysate (BTP) and probiotic (P) in diets on the performance of weaned piglets. A feeding experiment was arranged according to a completely randomized design with 3 treatments and 4 replications (pen) as the experimental unit (3piglets/pen). Total of 36 castrated male weaned piglets (Landrace x Yorkshire) at 26-28 days of age were allocated in the experiment. The control diet contained marine fish meal (BC) as the sole protein supplement diet (BCD), two experimental diets in which crude protein (CP) from in BCD was replaced by the CP from BTP and with (BTPP) or without (BTP0) probiotic supplementation. Results showed that, the highest and lowest average daily gain (ADG) in overall were recorded for piglets fed BTPP (389.3 g/day) and BCD (314.7g/day) diets. Average daily feed intake (ADFI) was non significant difference (P>0.05) among treatments. Feed conversion ratio (FCR) was lowest in BTPP (1.85kg feed/kg gain) and highest in BCD (2.24 kg feed/kg gain) (PE. Coli in feces was lowest in the piglets fed BTPP diet (1.04x106 CFU/g feces), and highest in the BCD (4.01x106 CFU/g feces). In conclusions, it is better to combine catfish by-product protein hydrolysate and Probiotic in diets for weaned piglets, resulting in improving ADG and FCR, and reduced diarrhoea incidence, faecal score, and also E.Coli content in the feces.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Hồ Thanh Thâm, 2017. Ảnh hưởng của bổ sung acid hữu cơ trong khẩu phần lên năng suất và chất lượng trứng gà công nghiệp giai đoạn mới bắt đầu đẻ trứng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 49b: 1-8.
Thuy, N.T., Phung, N.T.M., Ty, L.T., Bich, N.T.H. and An, T.V., 2018. Effect of organic acid products on growth performance and intestine health of Tam Hoang chicken. Can Tho University Journal of Science. 54(8): 17-23.
Nguyễn Thị Thủy, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA BỘT CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN LÊN NĂNG SUẤT VÀ CHẤT LƯỢNG THỊT GÀ LƯƠNG PHƯỢNG NUÔI TẠI NÔNG HỘ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24a: 206-211
Nguyễn Thị Thủy, Huynh Minh Quan, 2015. Ảnh hưởng của mỡ cá Tra trong khẩu phần lên năng suất , chất lượng trứng và khối lượng loại thải gà mái Hisex Brown nuôi công nghiệp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 40: 31-37
Nguyễn Thị Thủy, T.R. Preston, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC ĐỘ BỔ SUNG MỠ CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN NUÔI HEO NÁI LÊN CHẤT LƯỢNG SỮA VÀ NĂNG SUẤT HEO CON. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24b: 56-63
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Huỳnh Thị Thắm, 2016. Ảnh hưởng của beta-glucan và bột đạm thuỷ phân từ phụ phẩm cá tra (Pangasius hypophthalmus) trong khẩu phần đến tăng trưởng của heo con sau cai sữa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 43b: 74-81.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên