A study was carried out to determine the effect of dietary feed additives such as organic acid (Poulacid), probiotic (Lacprobi) and β-glucan (Beta-glucan 25) supplementation to diet on performance and egg quality of laying hens at the early of laying stage. Three hundred and eighty four (384) Isa Brown laying hens at the 21 weeks of age were randomly distributed in a completely randomized design experiment, with 4 treatments and 24 replicates (each replicate consisted of 4 birds/pen). Treatment control (ĐC): Basal diet without supplementation of any feed additive; OAD: Basal diet + 0.1% organic acid; PBD: Basal diet + 0.1% probiotic; BGD: Basal diet + 0.1% β-glucan. The results showed that no effect of feed additives on feed intake and egg weight, but a little improvement hen day production and egg mass in OAD (81.7% and 41.2 g/bird) PBD (81.5% and 41.5 g/bird) compared to control (78.3% and 39.6 g/bird) and BGD (79.4% and 40.1 g/bird). The OAD and BGD diets tended lower proportion of broken, unnormal and double york eggs compared with the control group. There were no significant effect of treatments on egg shape index, albumen weight, yolk weight, shell weight và Haugh Unit. But there was a light improvement of shell thickness and york color in OAD (0.401 mm and 10.58) and BGD (0.403 mm and 10.21) groups compared with control (0.391 mm and 9.51) and PBD (0.394 mm and 10.3). It could be concluded that the supplementation of organic acid and probiotic at 0.1% caused improvement of hen day production, FCR and egg york color, and increased egg shell thickness in hens fed organic acid and β-glucan supplementation in the diets compared with control.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Hồ Thanh Thâm, 2017. Ảnh hưởng của bổ sung acid hữu cơ trong khẩu phần lên năng suất và chất lượng trứng gà công nghiệp giai đoạn mới bắt đầu đẻ trứng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 49b: 1-8.
Thuy, N.T., Phung, N.T.M., Ty, L.T., Bich, N.T.H. and An, T.V., 2018. Effect of organic acid products on growth performance and intestine health of Tam Hoang chicken. Can Tho University Journal of Science. 54(8): 17-23.
Nguyễn Thị Thủy, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA BỘT CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN LÊN NĂNG SUẤT VÀ CHẤT LƯỢNG THỊT GÀ LƯƠNG PHƯỢNG NUÔI TẠI NÔNG HỘ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24a: 206-211
Nguyễn Thị Thủy, Huynh Minh Quan, 2015. Ảnh hưởng của mỡ cá Tra trong khẩu phần lên năng suất , chất lượng trứng và khối lượng loại thải gà mái Hisex Brown nuôi công nghiệp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 40: 31-37
Nguyễn Thị Thủy, T.R. Preston, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC ĐỘ BỔ SUNG MỠ CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN NUÔI HEO NÁI LÊN CHẤT LƯỢNG SỮA VÀ NĂNG SUẤT HEO CON. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24b: 56-63
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Huỳnh Thị Thắm, 2016. Ảnh hưởng của beta-glucan và bột đạm thuỷ phân từ phụ phẩm cá tra (Pangasius hypophthalmus) trong khẩu phần đến tăng trưởng của heo con sau cai sữa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 43b: 74-81.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên