An experiment was conducted to evaluate the effect of multivitamins (Vi) or vitamins mix with acid amin (ViA) in drinking water on growth performance and feather pecking rate of Hisex Brown chicks during brooding stage until 9 weeks age. A total of 2,070 chicks at one day of age was allocated in 3 treatments and 3 replications. The experiment was arranged in completely randomly design into 9 pens (230 chicks/pen). The treatments were: 1) Control treatment (Cont): Basal feed (B) without any supplemented product in drinking water; 2) MV: B+Vi at 1ml/l of drinking water; 3) MVA: B+ViA at 1ml/l of drinking water. The results showed that the final live weight of chicks in treatments supplemented with Vi (912.3 g/bird) and ViA (924.5 g/bird) were higher than the chicks in control group (852.1 g/bird). The average weigh gain (ADG) of chicks in supplemented treatments was higher than that in control group. Average feed intake (AFI) did not difference between the treatments. Lead to FCR was lowest in MVA (2.30kg), next to the chicks fed MV (2.36kg), and highest in Cont (2.44kg). The morbidity rate and death rate of chicks in the MV treatment was lowest, and highest in control group. Feather pecking rate was lower in chicks fed supplemented treatments to compare with control chicks, in which chicks in MVA was lowest. In general, supplementation with multivitamins or vitamins mix with amino acid products at the level of 1ml/l of drinking water improved average daily gain, feed conversion ratio and feather pecking rate of Hisex Brown chicks during brooding stage until 9 weeks age.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Hồ Thanh Thâm, 2017. Ảnh hưởng của bổ sung acid hữu cơ trong khẩu phần lên năng suất và chất lượng trứng gà công nghiệp giai đoạn mới bắt đầu đẻ trứng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 49b: 1-8.
Thuy, N.T., Phung, N.T.M., Ty, L.T., Bich, N.T.H. and An, T.V., 2018. Effect of organic acid products on growth performance and intestine health of Tam Hoang chicken. Can Tho University Journal of Science. 54(8): 17-23.
Nguyễn Thị Thủy, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA BỘT CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN LÊN NĂNG SUẤT VÀ CHẤT LƯỢNG THỊT GÀ LƯƠNG PHƯỢNG NUÔI TẠI NÔNG HỘ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24a: 206-211
Nguyễn Thị Thủy, Huynh Minh Quan, 2015. Ảnh hưởng của mỡ cá Tra trong khẩu phần lên năng suất , chất lượng trứng và khối lượng loại thải gà mái Hisex Brown nuôi công nghiệp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 40: 31-37
Nguyễn Thị Thủy, T.R. Preston, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC ĐỘ BỔ SUNG MỠ CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN NUÔI HEO NÁI LÊN CHẤT LƯỢNG SỮA VÀ NĂNG SUẤT HEO CON. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24b: 56-63
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Huỳnh Thị Thắm, 2016. Ảnh hưởng của beta-glucan và bột đạm thuỷ phân từ phụ phẩm cá tra (Pangasius hypophthalmus) trong khẩu phần đến tăng trưởng của heo con sau cai sữa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 43b: 74-81.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên