A study was conducted to evaluate the effects of inclusion of Catfish (Pangasius hypophthalmus) scrap meat protein hydrolysate (SMH) and probiotic (P) in diets on the performances and diarrhoea incidence of weaned piglets. A total of 48 crossbred castrated (Yorkshire x Landrace) male piglets (8.0 ± 1.5 kg/piglet) at weaning were allocated into four treatment groups in a randomized completed block design. In each group, the piglets were divided randomly into 3 pens (replicates), with 4 piglets per pen. The control diet was commercial feed (CF), which use fish meal as main protein source, and the experimental diets consisted of three different diets, in which main protein source from SMH with (SMP) and without (SM) probiotic supplementation at 0.1%, or with antibiotic (SMA). The results showed that, average daily gain (ADG) was the lowest in SM (334.2 g/head/day) and SMA (335.3 g/head/day), the highest was in piglets fed CF (368.7 g/head/day) and SMP (362.1 g/head/day). Feed consumption of piglets was not significantly different from SMA (718 g/head/day) to CF (725.9 g/head/day). Feed conversion ratio (FCR) was the highest in SM (2.15 kg feed/kg gain) and SMA (2.14 kg feed/kg gain), the lowest in the others two diets CF (1.97 kg feed/kg gain) and SMP (1.99kg feed/kg gain). Piglets fed commercial feed and antibiotic suplementation in the diet were less affected by diarrhoea, and the diet with probiotic were less effect of diarrhoea than without probiotic supplementation. In conclusion, it is better to combine the Catfish scrap meat protein hydrolysate and probiotic in diets for weaned piglets, resulting in improving average daily gain and feed conversion ratio, and reduced diarrhoea incidence and faecal score, so it can compare with commercial feed.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Hồ Thanh Thâm, 2017. Ảnh hưởng của bổ sung acid hữu cơ trong khẩu phần lên năng suất và chất lượng trứng gà công nghiệp giai đoạn mới bắt đầu đẻ trứng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 49b: 1-8.
Thuy, N.T., Phung, N.T.M., Ty, L.T., Bich, N.T.H. and An, T.V., 2018. Effect of organic acid products on growth performance and intestine health of Tam Hoang chicken. Can Tho University Journal of Science. 54(8): 17-23.
Nguyễn Thị Thủy, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA BỘT CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN LÊN NĂNG SUẤT VÀ CHẤT LƯỢNG THỊT GÀ LƯƠNG PHƯỢNG NUÔI TẠI NÔNG HỘ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24a: 206-211
Nguyễn Thị Thủy, Huynh Minh Quan, 2015. Ảnh hưởng của mỡ cá Tra trong khẩu phần lên năng suất , chất lượng trứng và khối lượng loại thải gà mái Hisex Brown nuôi công nghiệp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 40: 31-37
Nguyễn Thị Thủy, T.R. Preston, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC ĐỘ BỔ SUNG MỠ CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN NUÔI HEO NÁI LÊN CHẤT LƯỢNG SỮA VÀ NĂNG SUẤT HEO CON. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24b: 56-63
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Huỳnh Thị Thắm, 2016. Ảnh hưởng của beta-glucan và bột đạm thuỷ phân từ phụ phẩm cá tra (Pangasius hypophthalmus) trong khẩu phần đến tăng trưởng của heo con sau cai sữa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 43b: 74-81.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên