A study was carried out to determine the effect of 3 supplementation products (Vitamin, Vitamin + Mineral, Vitamin+Amino acid) in drinking water on egg performance and quality of laying hens. A total of 2,880 Hisex Brown laying hens at the 43 weeks of age were randomly distributed in a completely randomized design experiment, with 4 treatments and 3 replicates. Each replicate consisted of a line with 60 pens (4 birds/pen). The experimental data was collected during 7 weeks. Treatments used (1) Control (Cont): Basal diet without any supplementation product in drinking water, (2) Vit: Basal diet+Vitaral (Vitamin), (3) VitM: Basal diet + Aminovit (Vitamin+Mineral), (4) VitA: Basal diet+Elecamin (Vitamin+Amino acid), all supplements were supplied in drinking water at 2ml/l. The results showed that, average daily feed intake in Vit treatment was slight lower than the others treatments. But a little improvement hen day production and feed conversion ratio in all supplemented treatments compared to control group. There was non-significant difference in egg weight and egg mass of all treatments. The supplemented diets showed higher proportion of double york eggs, and reduced the broken egg compared with control group. There was no significant effect of treatments on egg shape index, York and albumen index, but there was a light improvement of egg shell thickness in supplemented groups compared with control group, the higher yellow color of egg York was found in chicken eggs fed VitM treatment. The conclusion of this experiment is supplementation of vitamin, vitamin and mineral or amino acid products in drinking water at 2 ml/l could lightly improve hen day production, egg shell thickness, and egg york color. Keywords: Amino acid, drinking water, hen- day production, Hisex Brown, laying hen, mineral, vitamin
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Hồ Thanh Thâm, 2017. Ảnh hưởng của bổ sung acid hữu cơ trong khẩu phần lên năng suất và chất lượng trứng gà công nghiệp giai đoạn mới bắt đầu đẻ trứng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 49b: 1-8.
Thuy, N.T., Phung, N.T.M., Ty, L.T., Bich, N.T.H. and An, T.V., 2018. Effect of organic acid products on growth performance and intestine health of Tam Hoang chicken. Can Tho University Journal of Science. 54(8): 17-23.
Nguyễn Thị Thủy, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA BỘT CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN LÊN NĂNG SUẤT VÀ CHẤT LƯỢNG THỊT GÀ LƯƠNG PHƯỢNG NUÔI TẠI NÔNG HỘ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24a: 206-211
Nguyễn Thị Thủy, Huynh Minh Quan, 2015. Ảnh hưởng của mỡ cá Tra trong khẩu phần lên năng suất , chất lượng trứng và khối lượng loại thải gà mái Hisex Brown nuôi công nghiệp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 40: 31-37
Nguyễn Thị Thủy, T.R. Preston, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC ĐỘ BỔ SUNG MỠ CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN NUÔI HEO NÁI LÊN CHẤT LƯỢNG SỮA VÀ NĂNG SUẤT HEO CON. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24b: 56-63
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Huỳnh Thị Thắm, 2016. Ảnh hưởng của beta-glucan và bột đạm thuỷ phân từ phụ phẩm cá tra (Pangasius hypophthalmus) trong khẩu phần đến tăng trưởng của heo con sau cai sữa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 43b: 74-81.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên