This study was conducted to evaluate the effects of dietary supplementation of organic acids (AH) (lactic, formic and citric), probiotic (MVS) (Lactobacillus, Saccharomyces cerevisiae, and Aspergillus), and a combination of organic acids and probiotic (AHM) on the performances, feed conversion ratio and fecal E.coli excretion of commercial Cobb broiler chickens. Total 320 Cobb 500 chickens at 1 day of age were divided into 4 groups of 4 treatments. The control (ĐC) was basal diet without any organic acid or probiotic added in the diet, other treatments were AH (2%), MVS (2%) and combination of AH (1%) +MVS (1%) (AHM) supplementations by the week. Average daily gain (ADG) from birds fed with 3 supplemented diets with AH (53,74 g/day), MVS (55,91 g/day ) and AHM (56,1 g/day) were higher than that from ĐC (52,02 g/day).Feed intake was non significant differences between 4 treatments. Howevers, there were significantly lower feed conversion ratio (FCR) in AHM chickens (1,67 kg feed/kg gain) than the others treatments especially ĐC (1,77 kg feed/kg gain). Moreover, E.coli content in the chickens feces was highest in the chickens fed ĐC diet (1,91x106CFU/g) then AH diet (1,63 x106CFU/g)and lowest in the AHM chickens (1,52 106CFU/g). The morbility and mortality of chickens fed AHM was lowest (18,9% and 4,25%) in comparision with control diet (28,9% and 6,75%). In conclusion, it should be better in growing performance of broiler Cobb chickens when a combination of organic acids and probiotic was supplemented to diet by the week insteat of using antibiotic in broiler chickens diet.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Hồ Thanh Thâm, 2017. Ảnh hưởng của bổ sung acid hữu cơ trong khẩu phần lên năng suất và chất lượng trứng gà công nghiệp giai đoạn mới bắt đầu đẻ trứng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 49b: 1-8.
Thuy, N.T., Phung, N.T.M., Ty, L.T., Bich, N.T.H. and An, T.V., 2018. Effect of organic acid products on growth performance and intestine health of Tam Hoang chicken. Can Tho University Journal of Science. 54(8): 17-23.
Nguyễn Thị Thủy, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA BỘT CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN LÊN NĂNG SUẤT VÀ CHẤT LƯỢNG THỊT GÀ LƯƠNG PHƯỢNG NUÔI TẠI NÔNG HỘ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24a: 206-211
Nguyễn Thị Thủy, Huynh Minh Quan, 2015. Ảnh hưởng của mỡ cá Tra trong khẩu phần lên năng suất , chất lượng trứng và khối lượng loại thải gà mái Hisex Brown nuôi công nghiệp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 40: 31-37
Nguyễn Thị Thủy, T.R. Preston, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC ĐỘ BỔ SUNG MỠ CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN NUÔI HEO NÁI LÊN CHẤT LƯỢNG SỮA VÀ NĂNG SUẤT HEO CON. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24b: 56-63
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Huỳnh Thị Thắm, 2016. Ảnh hưởng của beta-glucan và bột đạm thuỷ phân từ phụ phẩm cá tra (Pangasius hypophthalmus) trong khẩu phần đến tăng trưởng của heo con sau cai sữa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 43b: 74-81.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên