An experiment was conducted to evaluate the effects of vitamin or tributyrin supplementations in the diet or drinking water on growth performance and feather pecking of Ben Tre Noi chicken. A total of 240 male Noi chicken at 5 weeks’ old was allocated in a completely randomized design with 3 treatments, 4 replications with 20 chickens/pen as an experimental unit. The 3 treatments (NT) were: (1) Cont: Basal diet without supplementation both vitamin or tributyrin products in feed or drinking water; (2) VIT: Basal diet + 2g vitamin/l drinking water; (3) TBU: Basal diet + 2g tribtyrin/kg feed. Results showed that, final body weight of chickens was highest from chickens in the VIT (1602.3g/head), followed by TBU (1569.1 g/head) and lowest in Cont (1511.2 g/head). So, there was a trend lower average daily gain (ADG) of chickens in cont (19.09 g/head/day) compared to that of chickens in TBU (20.0 g/head/day) and VIT (20.58 g/head/day). Similarly, there was a trend higher feed intake (FI) of chickens fed VIT (63.29 g/head/day) to compared with TBU (60.16 g/head/day) and Cont (59.86 g/head/day). As a result, feed conversion ratio (FCR) of chickens feed Cont (3.09 kg feed/kg gain) was almost similar with chickens feed TBU (3.01 kg feed/kg gain) and VIT (3.02 kg feed/kg gain). The feather pecking rate of chickens supplemented with VIT (7%) and TBU (10%) reduced significantly to compare with Cont (20%). There was no significant difference in carcass evaluation characteristics of chickens in all treatments. In conclusion, supplementation vitamin product in drinking water or tributyrin in diet of Ben Tre Noi chickens tended to improve final weight, and reduced the feather pecking rate of chickens in supplemented treatments to compare with chickens in control group.
Keywords: Growth performance, feather pecking, Ben Tre Noi chicken, tributyrin, vitamin
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Hồ Thanh Thâm, 2017. Ảnh hưởng của bổ sung acid hữu cơ trong khẩu phần lên năng suất và chất lượng trứng gà công nghiệp giai đoạn mới bắt đầu đẻ trứng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 49b: 1-8.
Thuy, N.T., Phung, N.T.M., Ty, L.T., Bich, N.T.H. and An, T.V., 2018. Effect of organic acid products on growth performance and intestine health of Tam Hoang chicken. Can Tho University Journal of Science. 54(8): 17-23.
Nguyễn Thị Thủy, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA BỘT CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN LÊN NĂNG SUẤT VÀ CHẤT LƯỢNG THỊT GÀ LƯƠNG PHƯỢNG NUÔI TẠI NÔNG HỘ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24a: 206-211
Nguyễn Thị Thủy, Huynh Minh Quan, 2015. Ảnh hưởng của mỡ cá Tra trong khẩu phần lên năng suất , chất lượng trứng và khối lượng loại thải gà mái Hisex Brown nuôi công nghiệp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 40: 31-37
Nguyễn Thị Thủy, T.R. Preston, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC ĐỘ BỔ SUNG MỠ CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN NUÔI HEO NÁI LÊN CHẤT LƯỢNG SỮA VÀ NĂNG SUẤT HEO CON. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24b: 56-63
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Huỳnh Thị Thắm, 2016. Ảnh hưởng của beta-glucan và bột đạm thuỷ phân từ phụ phẩm cá tra (Pangasius hypophthalmus) trong khẩu phần đến tăng trưởng của heo con sau cai sữa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 43b: 74-81.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên