An experiment was conducted to evaluate the effects of inclusion of garlic (GA) or guava leaf (GU) powders in diets on the performances and health status of weaned piglets. A total of 36 crossbred castrated (Yorkshire x Landrace) male piglets (7.3 ± 1.0 kg/piglet) at weaning (4 weeks age) were allocated into three treatment groups in a randomized complete block design. In each group, the piglets were divided randomly into 4 pens (replicates) with 3 piglets per pen. The treatments were: 1/Control diet (Cont) was basal diet without any supplementation; 2/ GAD: Basal diet supplemented with garlic powder at 2 g/kg feed; 3/ GUD: Basal diet with guava leaf powder supplementation in the diet at 2g/kg feed. The results showed that, average daily gain (ADG) was highest in GAD (349.3 g/piglet/ day), the lowest was in Cont (331.4 g/piglet/ day). Feed consumption of piglets was almost similar in all diets around 602-610 g/piglet/day in average 5 weeks. So, feed conversion ratio (FCR) was lower in GAD (1.72kg feed/kg gain) than that in the others two diets Cont (1.83 kg feed/ kg gain) and GUD ((1.78 kg feed/ kg gain). Piglets fed GAD (7.43% and 0.102) and GUD (6.92% and 0.101) were lower diarrhea incidence and faecal score than piglets fed Cont (11.9 % and 0.141). Piglets fed GAD (3.21 x105CFU E.coli/g feces) was lowest affected by E.coli in feces than piglets fed GUD (3.54 x105CFU E.coli/g feces) and Cont (4.10 x105CFU E.coli/g feces). In conclusion, supplementation of 2g/kg feed of garlic or guave leaf powders in the diets for weaning piglets trend to improve average daily gain, feed conversion ratio, reduced diarrhoea incidence, faecal score and E.coli in feces of piglets.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Hồ Thanh Thâm, 2017. Ảnh hưởng của bổ sung acid hữu cơ trong khẩu phần lên năng suất và chất lượng trứng gà công nghiệp giai đoạn mới bắt đầu đẻ trứng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 49b: 1-8.
Thuy, N.T., Phung, N.T.M., Ty, L.T., Bich, N.T.H. and An, T.V., 2018. Effect of organic acid products on growth performance and intestine health of Tam Hoang chicken. Can Tho University Journal of Science. 54(8): 17-23.
Nguyễn Thị Thủy, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA BỘT CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN LÊN NĂNG SUẤT VÀ CHẤT LƯỢNG THỊT GÀ LƯƠNG PHƯỢNG NUÔI TẠI NÔNG HỘ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24a: 206-211
Nguyễn Thị Thủy, Huynh Minh Quan, 2015. Ảnh hưởng của mỡ cá Tra trong khẩu phần lên năng suất , chất lượng trứng và khối lượng loại thải gà mái Hisex Brown nuôi công nghiệp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 40: 31-37
Nguyễn Thị Thủy, T.R. Preston, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC ĐỘ BỔ SUNG MỠ CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN NUÔI HEO NÁI LÊN CHẤT LƯỢNG SỮA VÀ NĂNG SUẤT HEO CON. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24b: 56-63
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Huỳnh Thị Thắm, 2016. Ảnh hưởng của beta-glucan và bột đạm thuỷ phân từ phụ phẩm cá tra (Pangasius hypophthalmus) trong khẩu phần đến tăng trưởng của heo con sau cai sữa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 43b: 74-81.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên