A feeding trial was carried out to evaluate the effects of replacing fish meal (FM) with Tra Catfish (Pangasius hypophthalmus) by-product protein hydrolysate (TPH) on performance and carcass quality in pigs. Forty crossbred castrated (Yorkshire x Landrace) male pigs with an initial average bodyweight of 22.8 ± 1.5 kg were allocated to 40 individual pens in a randomized complete block design with eight replications. The pigs were fed a control diet (TPH0) with FM as sole protein supplement. In the experimental diets, 100% (TPH100), 75% (TPH75), 50% (TPH50) and 25% (TPH25) of the crude protein (CP) from FM was replaced by the CP from TPH. The results showed no significant differences in average daily feed intake (ADFI) in all treatments during the growing and finishing phases. However, daily weight gain (ADG) was higher in TPH75 (655 g/day) and TPH100 (663 g/day) than in TPH0 (639 g/day). Feed conversion ratio (FCR) was improved with higher inclusion of TPH in the diets. Carcass yield and dressing percentage were not affected by treatments, but abdominal fat and backfat thickness were higher and in the loin-eye area lower in TPH100 compared with TPH0. Polyunsaturated fatty acids (PUFA), ether extract (EE) contents and meat colour values a* (redness) in the longissimus dorsi muscle increased with TPH replacement level. Feed costs were 10% lower in TPH100 compared with TPH0. In conclusion, replacing FM with TPH improved the performance, but resulted in an increase in backfat thickness and fat content of meat. However, because of reduced feed costs, complete replacement of FM would still be profitable for pig producers in Vietnam.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Hồ Thanh Thâm, 2017. Ảnh hưởng của bổ sung acid hữu cơ trong khẩu phần lên năng suất và chất lượng trứng gà công nghiệp giai đoạn mới bắt đầu đẻ trứng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 49b: 1-8.
Thuy, N.T., Phung, N.T.M., Ty, L.T., Bich, N.T.H. and An, T.V., 2018. Effect of organic acid products on growth performance and intestine health of Tam Hoang chicken. Can Tho University Journal of Science. 54(8): 17-23.
Nguyễn Thị Thủy, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA BỘT CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN LÊN NĂNG SUẤT VÀ CHẤT LƯỢNG THỊT GÀ LƯƠNG PHƯỢNG NUÔI TẠI NÔNG HỘ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24a: 206-211
Nguyễn Thị Thủy, Huynh Minh Quan, 2015. Ảnh hưởng của mỡ cá Tra trong khẩu phần lên năng suất , chất lượng trứng và khối lượng loại thải gà mái Hisex Brown nuôi công nghiệp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 40: 31-37
Nguyễn Thị Thủy, T.R. Preston, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC ĐỘ BỔ SUNG MỠ CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN NUÔI HEO NÁI LÊN CHẤT LƯỢNG SỮA VÀ NĂNG SUẤT HEO CON. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24b: 56-63
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Huỳnh Thị Thắm, 2016. Ảnh hưởng của beta-glucan và bột đạm thuỷ phân từ phụ phẩm cá tra (Pangasius hypophthalmus) trong khẩu phần đến tăng trưởng của heo con sau cai sữa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 43b: 74-81.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên