A study was carried out to determine the effect of probiotic, multivitamin, and organic acid (acid butyric) supplementations in drinking water on growth performances, health status, and carcass quality of local chicken (Tre). A total of 480 Tre chickens at 4 weeks of age were randomly distributed in a completely randomized design experiment, with 4 treatments and 4 replicates (2 male and 2 female pens); each replicate consisted of a pen with 30 chickens/pen, the xperimental data was collected during 10 weeks. Treatments used: (1) Control (Cont): Basal diet (B) without any supplementation; (2) PRO: B + 1% probiotic; (3) VIT: B+ 1% multivitamin product; (4) OA:
B+1% butyric acid, all supplements were supplied in drinking water. The results showed the use of PRO had a significant highest in final weight (1032 g/ chicken) compared with control group (981.6 g/chicken), lead to better daily gain (ADG) and feed conversion ratio (FCR) (13.31 g/head/day and 3.02 g feed/g gain) to compare with the control group (12.5 g/head/day and 3.28 g feed/g gain) (PP>0.05). VIT and PRO adding in drinking water reduced feather pecking, and there was a reduction of Salmonella spp. and E. coli in the feces of Tre chickens in PRO and OA compared with control
chickens. All treatments did not affect the carcass yield of the birds, but little improvement in the yellow meat color (b* =8.48) of chickens in VIT and PRO compared to the others. In general, adding probiotics at the level of 1% in drinking water could be better for improving ADG and FCR compared with multivitamins, acid butyric, and control treatments; adding probiotic and organic acid reduced Salmonella spp. and E. coli in the feces, while multivitamin supplementation reduced feather pecking and improved yellow meat color of Tre chickens.
Keywords: Growth performance, Multivitamin, Organic acid, Probiotic, Tre chicken
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Hồ Thanh Thâm, 2017. Ảnh hưởng của bổ sung acid hữu cơ trong khẩu phần lên năng suất và chất lượng trứng gà công nghiệp giai đoạn mới bắt đầu đẻ trứng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 49b: 1-8.
Thuy, N.T., Phung, N.T.M., Ty, L.T., Bich, N.T.H. and An, T.V., 2018. Effect of organic acid products on growth performance and intestine health of Tam Hoang chicken. Can Tho University Journal of Science. 54(8): 17-23.
Nguyễn Thị Thủy, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA BỘT CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN LÊN NĂNG SUẤT VÀ CHẤT LƯỢNG THỊT GÀ LƯƠNG PHƯỢNG NUÔI TẠI NÔNG HỘ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24a: 206-211
Nguyễn Thị Thủy, Huynh Minh Quan, 2015. Ảnh hưởng của mỡ cá Tra trong khẩu phần lên năng suất , chất lượng trứng và khối lượng loại thải gà mái Hisex Brown nuôi công nghiệp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 40: 31-37
Nguyễn Thị Thủy, T.R. Preston, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC ĐỘ BỔ SUNG MỠ CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN NUÔI HEO NÁI LÊN CHẤT LƯỢNG SỮA VÀ NĂNG SUẤT HEO CON. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24b: 56-63
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Huỳnh Thị Thắm, 2016. Ảnh hưởng của beta-glucan và bột đạm thuỷ phân từ phụ phẩm cá tra (Pangasius hypophthalmus) trong khẩu phần đến tăng trưởng của heo con sau cai sữa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 43b: 74-81.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên