An on – farm experiment was conducted at Binh Yen Hamlet, Long Hoa Village, Cantho Province in the South of Vietnam. A total of 60 Tam Hoang (TH) and 60 Tau Vang (TV) layers were equally divided between 6 small farms (10 TH and 10 TV on each) and were followed for 20 weeks of the laying period. The hens were allocated at random to 2 treatments in a 2 * 2 factorial experiment. The first factor was breed (Tam Hoang and Tau Vang), and the second factor diet, including: Mixed diet including maize meal, fish meal and roasted soya bean meal and with a supplement of oyster meal and bone meal; Separate diet, including the same feedstuffs but supplied separately in 3 feeders, and with oyster and bone meal mixed together with the maize meal. There were thus 4 treatments with 6 replications (farms) and with 5 birds per experimental unit (pen) and in total 20 hens per farm. Daily dry matter (DM), crude protein (CP) and metabolisable energy (ME) intakes were 21 % higher for the improved Tam Hoang hens compared with the local Tau Vang hens. The hen–day production and mean egg weight were significantly different between breeds (Pthe Tam Hoang were 30.1 % and 43.5 g respectively, compared with 23.9 % and 39.2 g, respectively, for the Tau Vang. However, there were no significant differences between treatments, and for the mixed and separate diets hen-day production and egg weights were 27.2 % and 41.4 g compared with 26.8 % and 41.4g, respectively. The feed consumption per kg eggs was not significantly different for both treatments and breeds. In addition, CP and ME/kg eggs were not significantly different between breeds, but were between treatments. CP and ME intakes were 602 and 633 g/kg eggs and 50.8 and 52.6 MJ/kg eggs for the Tam Hoang and Tau Vang hens, respectively (P>0.05). For the mixed and separate diets, CP and ME intakes were 681 and 553 g and 49.8 and 53.6 MJ / kg eggs, respectively (Pseparate diet can get around 41 % and 44 %f the CP, 42 % and 35 % of the ME intakes (respectively) from the scavenging feed resource.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Hồ Thanh Thâm, 2017. Ảnh hưởng của bổ sung acid hữu cơ trong khẩu phần lên năng suất và chất lượng trứng gà công nghiệp giai đoạn mới bắt đầu đẻ trứng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 49b: 1-8.
Thuy, N.T., Phung, N.T.M., Ty, L.T., Bich, N.T.H. and An, T.V., 2018. Effect of organic acid products on growth performance and intestine health of Tam Hoang chicken. Can Tho University Journal of Science. 54(8): 17-23.
Nguyễn Thị Thủy, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA BỘT CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN LÊN NĂNG SUẤT VÀ CHẤT LƯỢNG THỊT GÀ LƯƠNG PHƯỢNG NUÔI TẠI NÔNG HỘ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24a: 206-211
Nguyễn Thị Thủy, Huynh Minh Quan, 2015. Ảnh hưởng của mỡ cá Tra trong khẩu phần lên năng suất , chất lượng trứng và khối lượng loại thải gà mái Hisex Brown nuôi công nghiệp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 40: 31-37
Nguyễn Thị Thủy, T.R. Preston, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC ĐỘ BỔ SUNG MỠ CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN NUÔI HEO NÁI LÊN CHẤT LƯỢNG SỮA VÀ NĂNG SUẤT HEO CON. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24b: 56-63
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Huỳnh Thị Thắm, 2016. Ảnh hưởng của beta-glucan và bột đạm thuỷ phân từ phụ phẩm cá tra (Pangasius hypophthalmus) trong khẩu phần đến tăng trưởng của heo con sau cai sữa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 43b: 74-81.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên