An experiment was carried out to determine the effect of dietary organic acids (Fumaric, lactic and phosphoric acid) mixture (AH) supplementation to commercial diet on performance and egg quality of laying hens. 320 Hisex Brown laying hens at the beginning of laying age (20 weeks of age) were randomly distributed in a completely randomized design experiment, with 4 treatments and 20 replicates (each replicate consisted of 4 birds/pen). Treatments used AH0: Basal feed + 0% AH in diet (control); AH0.1: Basal feed + 0.1% AH; AH0.15: Basal feed + 0.15% AH; AH0.2: Basal feed + 0.2% AH. Variables observed were feed intake, hen day production, egg quality, unnormal egg and E.coli contents in feces. The results revealed that no effect of AH on feed intake, egg weight but a little improvement hen day production and feed conversion ratio in AH0.1 and AH0.15 diets compare to control and AH0.2 groups. The 0.15 and 0.2% AH supplement diet showed lower proportion of broken, unnormal and doubleyorkeggs compared with control group. There were no significant effect of treatments on egg shape index, shell weight, shell thickness, albumen weight, Haugh Unit. But there was a light improvement of albumin index and yolk color in supplemented groups compared with control group. Howerver, the E.coli content in feces were decreased in AH supplementation diets compared with control group. The conclusion of this experiment is adding AH product at 0.1% could lightly improve hen day production, feed conversion ratio and reduce E.coli in feces but not with egg quality of commercial laying hens.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Hồ Thanh Thâm, 2017. Ảnh hưởng của bổ sung acid hữu cơ trong khẩu phần lên năng suất và chất lượng trứng gà công nghiệp giai đoạn mới bắt đầu đẻ trứng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 49b: 1-8.
Thuy, N.T., Phung, N.T.M., Ty, L.T., Bich, N.T.H. and An, T.V., 2018. Effect of organic acid products on growth performance and intestine health of Tam Hoang chicken. Can Tho University Journal of Science. 54(8): 17-23.
Nguyễn Thị Thủy, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA BỘT CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN LÊN NĂNG SUẤT VÀ CHẤT LƯỢNG THỊT GÀ LƯƠNG PHƯỢNG NUÔI TẠI NÔNG HỘ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24a: 206-211
Nguyễn Thị Thủy, Huynh Minh Quan, 2015. Ảnh hưởng của mỡ cá Tra trong khẩu phần lên năng suất , chất lượng trứng và khối lượng loại thải gà mái Hisex Brown nuôi công nghiệp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 40: 31-37
Nguyễn Thị Thủy, T.R. Preston, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC ĐỘ BỔ SUNG MỠ CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN NUÔI HEO NÁI LÊN CHẤT LƯỢNG SỮA VÀ NĂNG SUẤT HEO CON. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24b: 56-63
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Huỳnh Thị Thắm, 2016. Ảnh hưởng của beta-glucan và bột đạm thuỷ phân từ phụ phẩm cá tra (Pangasius hypophthalmus) trong khẩu phần đến tăng trưởng của heo con sau cai sữa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 43b: 74-81.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên