A study was carried out to determine the effect of turmeric (Curcuma longa), ginger (Zingiber officinale), and garlic (Allium sativum) powder supplementations in feed on egg quality traits and intestinal microflora of small size local hens from 22-32 weeks age. A total of 180 Ac local hens at the 21 weeks of age were randomly distributed in a completely randomized design experiment, with 4 treatments and 15 replicates, each replicate consisted of a pen with 3 birds/pen. The experimental data was collected during 10 weeks. Treatments used: (1) Control (Cont): Basal diet (B) without any supplement in feed; (2) TUP: B + turmeric powder; (3) GIP: B+ ginger powder; (4) GAP: B + garlic powder, all supplemented at 0.5% in the diets.
The results showed that, average daily feed intake was not effect by turmeric, garlic and ginger supplementation in the diets (P>0.05).But, there was a little improvement hen day production (PSalmonella.spp; E. coli and Clostridium perfringens in the feces of Ac hens. In conclusion, turmeric and ginger powders supplemented in the diet at 0.5% improved the egg production and yellow color of egg yolk of Ac hens to compare with that of garlic and control groups. However, the highest egg weight was found in garlic treatment. And supplementation of turmeric, ginger and garlic reduced Salmonella.spp;E. coli and Clostridium perfringens in the feces of Ac hens.
Keywords: Ac hen, garlic powder, ginger powder, hen day production, intestinal microflora, turmeric powder
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Hồ Thanh Thâm, 2017. Ảnh hưởng của bổ sung acid hữu cơ trong khẩu phần lên năng suất và chất lượng trứng gà công nghiệp giai đoạn mới bắt đầu đẻ trứng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 49b: 1-8.
Thuy, N.T., Phung, N.T.M., Ty, L.T., Bich, N.T.H. and An, T.V., 2018. Effect of organic acid products on growth performance and intestine health of Tam Hoang chicken. Can Tho University Journal of Science. 54(8): 17-23.
Nguyễn Thị Thủy, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA BỘT CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN LÊN NĂNG SUẤT VÀ CHẤT LƯỢNG THỊT GÀ LƯƠNG PHƯỢNG NUÔI TẠI NÔNG HỘ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24a: 206-211
Nguyễn Thị Thủy, Huynh Minh Quan, 2015. Ảnh hưởng của mỡ cá Tra trong khẩu phần lên năng suất , chất lượng trứng và khối lượng loại thải gà mái Hisex Brown nuôi công nghiệp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 40: 31-37
Nguyễn Thị Thủy, T.R. Preston, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC ĐỘ BỔ SUNG MỠ CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN NUÔI HEO NÁI LÊN CHẤT LƯỢNG SỮA VÀ NĂNG SUẤT HEO CON. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24b: 56-63
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Huỳnh Thị Thắm, 2016. Ảnh hưởng của beta-glucan và bột đạm thuỷ phân từ phụ phẩm cá tra (Pangasius hypophthalmus) trong khẩu phần đến tăng trưởng của heo con sau cai sữa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 43b: 74-81.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên