Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
42 (2024) Trang: 273-283
Tạp chí: Czech Journal of Food Sciences

Pomelo peels, often overlooked in food processing, generate significant byproducts, especially in minimal processing setups. Rich in bioactive compounds, particularly in the green peel or flavedo, these peels offer versatile applications. This study focuses on two main aspects. Firstly, the characterisation of the Citrus maxima (Burm.) Merr. pomelo flavedo extract was carried out, with its phenolic composition and activities such as antioxidant, and antifungal properties assessed. Secondly, the impact of applying a pectin film enriched with this extract on pomelo storage at 8 °C was evaluated. The extract has a diverse phenolic composition, including catechin, chlorogenic acid, rutin, ellagic acid, quercitrin, quercetin, apigenin, and gallic acid, with gallic acid being the most concentrated at 54 mg·g–1. While the extract showed free radical-scavenging activity, it was less effective than vitamin C; the extract also demonstrated antifungal effects on 7 mold and 1 yeast strains. The extract-infused pectin coating significantly reduced colour changes, respiration intensity, and weight loss in Citrus maxima (Burm.) Merr. pomelo. Additionally, it preserved ascorbic acid, total soluble solids, and titratable acidity content. Sensory evaluations favoured pomelo preserved with the supplemented coating over both pre-preserved and untreated samples.


Keywords: antifungal ability; biological activity; chemical composition; half maximal effective concentration (EC50);
preservation

Các bài báo khác
Số 41 (2015) Trang: 12-20
Tải về
Số Nông nghiệp 2016 (2016) Trang: 122-130
Tải về
Số Nông nghiệp 2014 (2014) Trang: 133-140
Tải về
Số Nông nghiệp 2014 (2014) Trang: 141-148
Tải về
Tập 55, Số CĐ Công nghệ Sinh học (2019) Trang: 174-184
Tải về
Số 42 (2016) Trang: 19-28
Tải về
Số 11b (2009) Trang: 293-300
Tải về
Số 11b (2009) Trang: 317-326
Tải về
Số 37 (2015) Trang: 39-46
Tải về
Số 06 (2006) Trang: 43-52
Tải về
Số 27 (2013) Trang: 79-87
Tải về
Số Thủy sản 2014 (2014) Trang: 8-14
Tải về
8 (2018) Trang: 421-429
Tạp chí: Kỷ yếu Hội nghị Khoa học Công nghệ chuyên ngành Cơ điện NN & Công nghệ Sau thu hoạch
(2017) Trang: 38-44 (volume 2)
Tạp chí: 15th of Asean Food Conference 2017, SHERATON SAIGON HOTEL & TOWERS | HO CHI MINH CITY - VIET NAM, November, 14-17, 2017
43 (2017) Trang: 55-63
Tạp chí: Tạp chí Khoa học Giáo dục Kỹ thuật
(2014) Trang: Abstract pp 166, Proceedings 114-116 (ISSN: 2306-2150)
Tạp chí: The 2nd AFSSA Conference on Food Safety and Food Security August 15 ? 17, 2014, Dong Nai University of Technology, Bien Hoa city, Viet Nam
(2011) Trang:
Tạp chí: Proceedings of Food Innovation Asia Conference 2010: Indigenous Food Research and Development to Global Market, June 17-18
(2011) Trang:
Tạp chí: Proceedings of Food Innovation Asia Conference 2010: Indigenous Food Research and Development to Global Market, June 17-18
(2011) Trang:
Tạp chí: Proceedings of Food Innovation Asia Conference 2010: Indigenous Food Research and Development to Global Market, June 17-18
(2011) Trang:
Tạp chí: Proceedings of Food Innovation Asia Conference 2010: Indigenous Food Research and Development to Global Market, June 17-18
 


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...