Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
7 (2023) Trang: 118-127
Tạp chí: Food Research

This study aimed to investigate the effects of guava (Psidium guajava) leaf extract on the

quality of striped catfish (Pangasianodon hypophthalmus) fillets during 18 months of

frozen storage (-20±2°C). The study included three treatments, soaking striped catfish

fillets in cold tap water as a control treatment, in 5.04 µg/mL Psidium guajava extract and

in 313 µg/mL Psidium guajava extract. The samples were stored for 18 months and

sampling was done at 0, 1, 3, 6, 9, 12 and 18 months. Evaluated parameters included total

viable count (TVC), physicochemical parameters (water holding capacity (WHC), total

volatile basic nitrogen (TVB-N), peroxide value (PV), thiobarbituric acid reactive

substances (TBARs), moisture and pH), sensory properties and colour measurement.

Results showed that striped catfish fillets treated with Psidium guajava extract reduced

lipid oxidation inhibited bacteria growth, and enhanced sensory properties compared to

untreated samples. In addition, treatment of Psidium guajava extract did not affect the pH,

moisture, WHC, TVB-N and colour of fillets during frozen storage. Based on the total

viable count, physicochemical parameters and sensory quality, it can be concluded that

striped catfish fillets untreated or treated with Psidium guajava (5.04 and 313 µg/mL)

extracts can be used for up to 18 months.

Các bài báo khác
Số 04 (2016) Trang: 105-113
Tải về
Tập 54, Số 3 (2018) Trang: 147-155
Tải về
Số Thủy sản 2014 (2014) Trang: 15-21
Tải về
Tập 54, Số CĐ Thủy sản (2018) Trang: 212-217
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 222-230
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 250-260
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 255-265
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 261-272
Tải về
Số 51 (2017) Trang: 80-87
Tải về
Volume 9, Issue 8 (2019) Trang: 812-815
Tạp chí: International Journal of Scientific and Research Publications
(2015) Trang:
Tạp chí: International Symposium-Aquatic product processing, Can Tho University, 7-9 Dec 2015
134 (2012) Trang: 1399
Tác giả: Trần Minh Phú
Tạp chí: Food Che
 


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...