Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
10 (2024) Trang: 101005
Tạp chí: Case Studies in Chemical and Environmental Engineering

The present work aims to investigate the effect of foam-mat drying on drying rate and lycopene content of tomato powder using a three-level Box-Behnken experimental design of Response Surface Methodology (RSM). Three process parameters included egg albumin (EA) ranging from 3 to 9 % as a foaming agent, carboxymethyl cellulose (CMC) from 0.2 to 0.6 % as a foam stabilizer and drying temperatures (60, 70, and 80oC). The responses measured drying rate (DR) and lycopene content, which are the indication of drying process and product quality. Optimization of drying process using RSM and artificial neural network coupled genetic algorithm (ANN-GA) models has been also investigated. Foam mat dried tomato powder produced under optimal conditions was then used to prepare a nutritious soup powder with 4 designed recipes with other nutritious ingredients. The results showed that the ANN-GA model (network structure of 3-10-2) could predict and optimize better than the RSM model. The optimal conditions for foam-mat drying process were EA of 6.67%, CMC of 0.381%, and drying temperature of 70.6oC. These gave the DR and lycopene to be 3.004 g water/g dry matter/min and 392.8 μg/g, respectively. Validation optimal condition was performed and showed that the experimental values obtained were greatly close to the predicted values. From the 4 designed soup formulas, the macronutrient content in formula F2 met the range for AMDR with the percentage of calories from protein, lipid, and carbohydrate being 21.28%, 20.28%, and 58.44%, respectively. It was proven that ANN-GA is a more reliable and robust predictive modelling tool for foam-mat tomato powder production optimization compared to RSM model. Also, the promising application of tomato powder in nutritious soup production also was shown in this study, which could further research in larger scale.

Keywords: Tomato, foam-mat drying, soup, optimization, artificial neural network, genetic algorithm

Các bài báo khác
Số Nông nghiệp 2014 (2014) Trang: 100-107
Tải về
Số 18b (2011) Trang: 108-116
Tải về
Số 37 (2015) Trang: 11-20
Tải về
Số 06 (2017) Trang: 111-120
Tải về
Số 26 (2013) Trang: 112-120
Tải về
Số 18b (2011) Trang: 117-126
Tải về
Số 23a (2012) Trang: 118-128
Tải về
Số 31 (2014) Trang: 12-20
Tải về
Số 19a (2011) Trang: 126-134
Tải về
Số 05 (2017) Trang: 132-140
Tải về
Số 15a (2010) Trang: 152-161
Tải về
Số 29 (2013) Trang: 16-24
Tải về
Số 14 (2010) Trang: 165-204
Tải về
Số 19a (2011) Trang: 166-175
Tải về
Số 19b (2011) Trang: 209-218
Tải về
Số 37 (2015) Trang: 21-29
Tải về
Số 18b (2011) Trang: 228-237
Tải về
Số 17a (2011) Trang: 229-238
Tải về
Số 11a (2009) Trang: 246-253
Tải về
Số 14 (2010) Trang: 250-257
Tải về
Số 11a (2009) Trang: 254-261
Tải về
Số 28 (2013) Trang: 28-35
Tải về
Số 14 (2010) Trang: 294-303
Tải về
Số 37 (2015) Trang: 30-38
Tải về
Số 22b (2012) Trang: 311-321
Tải về
Số 28 (2013) Trang: 36-43
Tải về
Tập 54, Số 1 (2018) Trang: 37-43
Tải về
Số 46 (2016) Trang: 37-46
Tải về
Số 27 (2013) Trang: 40-47
Tải về
Số 27 (2013) Trang: 48-55
Tải về
Số 01 (2015) Trang: 53-60
Tải về
Tập 54, Số CĐ Nông nghiệp (2018) Trang: 56-64
Tải về
Số 18b (2011) Trang: 73-82
Tải về
Số 35 (2014) Trang: 74-82
Tải về
Số Nông nghiệp 2016 (2016) Trang: 84-91
Tải về
Số 04 (2016) Trang: 87-94
Tải về
Số 14 (2010) Trang: 87-96
Tải về
10 (2022) Trang: 151-157
Tạp chí: Journal of Applied Biology & Biotechnology
87 (2022) Trang: 245-252
Tạp chí: Agriculturae Conspectus Scientificus
7 (2020) Trang:
Tạp chí: International Journal of Advances in Agricultural Science and Technology
Số 8(105) (2019) Trang: 99-104
Tạp chí: Tạp chí Khoa học Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...