Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
23 (2024) Trang: 5-14
Tạp chí: Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria

Background. The economic worth of moringa leaves may increase if drying is applied to the leaves to produce a powder. This is a source that can be applied to a variety of food products instead of using it as animal feed or discarding it. In addition, the key factors that affect a product’s quality and impact on the environment are its energy consumption and quality change.

Material and methods. In this study, the impact of various drying temperatures (55–70°C) on kinetic behaviour, effective moisture diffusivity coefficient (Deff), activation energy (Ea), specific energy consumption (SEC), rehydration index, hunter whiteness, and gas emissions was evaluated.

Results. Seven models were applied and fitted on actual data for the drying process. Among these, Page showed the best fit, with high R2, low RMSE (Root-mean-square error), and low Chi-square. The results showed that Deff and Ea values were 8.36 × 10–12 – 1.22 × 10–11 m2/s and 20.14 kJ/mol, respectively. The energy consumption of drying the moringa leaves ranged from 39.92 to 154.01 kWh/kg. The high in hunter whiteness and low in gas emissions were found when the sample was dried at 65–70°C.

Conclusion. The grade of dried moringa leaves and the amount of energy used were both significantly influenced by temperature. Additionally, the first data concerning the amount of energy used to dry moringa leaves also offer greater details on the impact of drying on environmental carbon emissions. To ensure sustainable agricultural production in the future, research aiming at enhancing product quality and reducing environmental consequences should be carried out and put into practice.

Keywords: drying model, energy consumption, kinetic, moringa leaves, sustainable

Các bài báo khác
Số Nông nghiệp 2014 (2014) Trang: 100-107
Tải về
Số 18b (2011) Trang: 108-116
Tải về
Số 37 (2015) Trang: 11-20
Tải về
Số 06 (2017) Trang: 111-120
Tải về
Số 26 (2013) Trang: 112-120
Tải về
Số 18b (2011) Trang: 117-126
Tải về
Số 23a (2012) Trang: 118-128
Tải về
Số 31 (2014) Trang: 12-20
Tải về
Số 19a (2011) Trang: 126-134
Tải về
Số 05 (2017) Trang: 132-140
Tải về
Số 15a (2010) Trang: 152-161
Tải về
Số 29 (2013) Trang: 16-24
Tải về
Số 14 (2010) Trang: 165-204
Tải về
Số 19a (2011) Trang: 166-175
Tải về
Số 19b (2011) Trang: 209-218
Tải về
Số 37 (2015) Trang: 21-29
Tải về
Số 18b (2011) Trang: 228-237
Tải về
Số 17a (2011) Trang: 229-238
Tải về
Số 11a (2009) Trang: 246-253
Tải về
Số 14 (2010) Trang: 250-257
Tải về
Số 11a (2009) Trang: 254-261
Tải về
Số 28 (2013) Trang: 28-35
Tải về
Số 14 (2010) Trang: 294-303
Tải về
Số 37 (2015) Trang: 30-38
Tải về
Số 22b (2012) Trang: 311-321
Tải về
Số 28 (2013) Trang: 36-43
Tải về
Tập 54, Số 1 (2018) Trang: 37-43
Tải về
Số 46 (2016) Trang: 37-46
Tải về
Số 27 (2013) Trang: 40-47
Tải về
Số 27 (2013) Trang: 48-55
Tải về
Số 01 (2015) Trang: 53-60
Tải về
Tập 54, Số CĐ Nông nghiệp (2018) Trang: 56-64
Tải về
Số 18b (2011) Trang: 73-82
Tải về
Số 35 (2014) Trang: 74-82
Tải về
Số Nông nghiệp 2016 (2016) Trang: 84-91
Tải về
Số 04 (2016) Trang: 87-94
Tải về
Số 14 (2010) Trang: 87-96
Tải về
10 (2022) Trang: 151-157
Tạp chí: Journal of Applied Biology & Biotechnology
87 (2022) Trang: 245-252
Tạp chí: Agriculturae Conspectus Scientificus
7 (2020) Trang:
Tạp chí: International Journal of Advances in Agricultural Science and Technology
Số 8(105) (2019) Trang: 99-104
Tạp chí: Tạp chí Khoa học Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...