The objectives of this study were to investigate the change of microorganisms involved in cocoa (Theobroma cacao) fermentation and then to isolate, characterize and select the important microorganisms in cocoa fermentation. The results showed that microbial quantities continuously changed during cocoa fermentation and the highest quantity of dominant microorganisms at different stages of fermentation process as 8.03 log cfu/g of yeast, 6.34 log cfu/g of mold, 7.77 log cfu/g of lactic acid bacteria, 7.87 log cfu/g of acetic acid bacteria, 7.25 log cfu/g of Bacillus, and 10.93 log cfu/g of the total aerobic bacteria. There were nine yeast isolates belonging 5 genera of Saccharomyces, Kluyveromyces, Brettanomyces, Candida and Cystofilobasidium; 9 mould isolates belonging to 2 genera of Rhizopus and Aspergillus; 11 acetic acid bacteria isolates belonging to Acetobacter; and 13 spore-forming bacterial isolates belonging to Bacillus isolates. Three isolates of yeast (CY-1a, CY-1b, CY-2a) belonging to Kluyveromyces possessed the high fermentative capacity and 4 Acetobacter isolates (CAAB-1d, CAAB-1a, CAAB-1e and CAAB-2d) produced high amounts of acetic acid.
Phong, H.X., Quan, P.T., Thanh, N.N. and Dung, N.T.P., 2016. Study on fermentation conditions for bioethanol production from cocoa pod hydrolysate. Can Tho University Journal of Science. Special issue: Renewable Energy: 1-6.
Huỳnh Xuân Phong, Hà Thanh Toàn, Ngô Thị Phương Dung, Huỳnh Ngọc Thanh Tâm, 2007. KHẢO SÁT CHẤT LƯỢNG MEN LÀM RƯỢU VÀ RƯỢU XUÂN THẠNH. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 07: 121-129
Phong, H.X., Giang, N.T.C., Nitiyon, S., Yamada, M., Thanonkeo, P. and Dung, N.T.P., 2016. Ethanol production from molasses at high temperature by thermotolerant yeasts isolated from cocoa. Can Tho University Journal of Science. Vol 3: 32-37.
Trích dẫn: Huỳnh Xuân Phong, Danh Minh Lợi, Nguyễn Ngọc Thạnh, Lê Phan Đình Quí, Bùi Hoàng Đăng Long, Pornthap Thanonkeo, Mamoru Yamada và Ngô Thị Phương Dung, 2017. Tuyển chọn nấm men chịu nhiệt và nghiên cứu điều kiện lên men rượu vang khóm. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 51b: 7-15.
Tạp chí: The Final Joint Seminar on Establishment of an international research core for bio-research fields with microbes from tropical areas; Yamaguchi University Japan; 2nd – 4th December 2018
Tạp chí: The 3rd International Postgraduate Symposium on Food, Agriculture and Biotechnology in ASEAN (IPSFAB2016). Mahasarakham University, Mahasarakham, Thailand. 7-8 September 2016
Tạp chí: 11th Young Scientist Seminar on "Establishment of International Research Network for Tropical Bioresources and Their Utilization". Yamaguchi Prefectural Seminar Park, Yamaguchi, Japan. 16th – 17th November, 2015
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên