Milk fat globule membrane (MFGM) fragments were isolated from reconstituted buttermilk (BM-MFGM) and from buttermilk whey (whey-MFGM) and used to make recombined cream. Besides, the commercial dairy ingredient, Lacprodan®PL20, a material rich in milk polar lipids and proteins, was used as another MFGM source. Recombined cream was prepared by homogenizing 35% (w/w) anhydrous milk fat into an aqueous phase containing individual BM-MFGM, Whey-MFGM, Lacprodan®PL20, or buttermilk powder (BMP) or a mixture of MFGM materials and BMP (4:6, w/w). The effect of MFGM on the fat crystallization behaviour, shear-induced partial coalescence was investigated and compared to those of natural cream and recombined cream made with BMP. It was found that the physicochemical properties of recombined cream were strongly affected by the MFGM source. Shear-induced partial coalescence of Whey-MFGM40 was slower compared to that of natural cream. Amongst the four emulsifier materials used in this study, Whey-MFGM showed a similar crystallization behaviour to natural cream.
Que, P.T.T., Verlinden, B., Nicolaï, B., 2017. Effect of controlled atmosphere and storage temperature on the weight loss and cap colour of fresh mushrooms (Agaricus bisporus). Can Tho University Journal of Science. Vol 6: 127-139.
Trích dẫn: Phan Thị Thanh Quế, Nguyễn Thị Thu Thủy, Tống Thị Ánh Ngọc và Lê Duy Nghĩa, 2017. Ảnh hưởng của điều kiện chế biến và bảo quản đến sự ổn định màu betacyanin trong nước ép thịt quả thanh long ruột đỏ (Hylocereus polyrhizus). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 51b: 16-23.
Trích dẫn: Phan Thị Thanh Quế, Nguyễn Thị Thu Thủy và Tống Thị Ánh Ngọc, 2018. Khảo sát đặc tính và sự ổn định của dầu hạt thanh long (Hylocereus spp.) ở các điều kiện bảo quản khác nhau. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 54(Số chuyên đề: Nông nghiệp): 192-201.
Phan Thị Thanh Quế, Huỳnh Thị Kiều, Phạm Minh Hiệp, Nguyễn Hoàng Lan, 2009. SỰ BIẾN ĐỔI CHẤT LƯỢNG CỦA TÔM SÚ PENAEUS MONODON XỬ LÝ TRONG DUNG DỊCH AXÍT HỮU CƠ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 11a: 210-217
Trích dẫn: Phan Thị Thanh Quế, Võ Thị Vân Tâm, Tống Thị Ánh Ngọc và Koen Dewettinck, 2017. Nghiên cứu khả năng sử dụng hợp chất màng cầu béo sữa trong chế biến sữa chua. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 53b: 88-96.
Que, P.T.T, Verlinden, B. And Nicolaï, B., 2015. Predictive controlled-atmosphere-model for the opening of caps and sensory quality of fresh mushrooms (Agaricus bisporus). Can Tho University Journal of Science. 1: 89-95.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên