Khảo sát hoạt tính kháng oxy hóa và ức chế tyrosinase từ cao chiết methanol vỏ quả dứa (Ananas comosus (l.) Merr.) thu hái ở vùng Tắc Cậu Tỉnh Kiên Giang
Nguyễn Thị Thu Hậu1* , Trần Nhân Dũng2 , Nguyễn Minh Chơn2
Nguyễn Đức Độ2 , Phạm Thị Bé Tư2 , Huỳnh Văn Bá3
1 Trường Đại học Kiên Giang
2 Trường Đại học Cần Thơ
3 Trường Đại học Y Dược Cần Thơ
Summary
Pineapple has the scientific name of Ananas comosus (L.) Merr., it is a fruit with very high nutritional value. Investigation of oxidation resistance and the tyrosinase inhibition of peels Pineapple methanol extract was performed to find new sources of of material used in pharmaceutical and cosmetic industry. Study of high extraction efficiency in 99% methanol solvent, mixing ratio between samples (stems and fruit) with the solvent is 1: 4, combined ultrasonic wave with a capacity of 120 Walt within 72 hours. The results show that, methanol extraction peels pineapple, the total polyphenol content of treatment VK (468.657 ± 9.184 mg GAE/g) is higher than that of VT treatment 258.466 ± 12.884 mg GAE/g. In terms of DPPH oxidation resistance, deionized Cu2+, treatments are VK (IC50 = 50.435 µg/mL và 75.01 µg/mL) higher than VT (IC50 = 112.847 µg/mL và 276.726 µg/mL). Tyrosinase inhibition of VK was highest with IC50 = 81.85 µg/mL higher than VT with IC50 = 102.85 µg/mL. The research suggests that the pineapple waste products from stems pineapple and peels pineapple may used as antioxidant properties as a potential source of materials in the field of pharmaceutical production.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên