Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Tạp chí trong nước 2019
Số tạp chí 96(2019) Trang: 69-77
Tác giả: Nguyễn Văn Thu
Tạp chí: Khoa học Công Nghệ Chăn Nuôi
Liên kết:

The objective of this study was to determine the effects of molasses and ground maize as additives to make water hyacinth silage. The experiment was a completely randomized design with 7 treatments and 3 replications. The treatments included 0, 7.70, 11.5, and 15.3% for both sugarcane molasses and ground maize. The observation was done at day 0, 7,14, 28 and 56. The wilting WH was chopped to 2-3 cm and completely mixed with additives. Plastic bags were used for incubation as experimental units.The results showed that pH values were significantly different among treatments (P< 0.05) at different incubated days. The pH at day 14 was 5.50, 4.45, 4.25, 4.22, 4.83, 4.76 and 4.59 for the treatments of 0, 7.70, 11.5, and 15.3% of molasses and 7.70, 11.5, and 15.3% of ground maize, respectively. The chemical composition of water hyacinth silage was not significantly different (P>0.05) among the treatments at different observed days, except CP content. From day 14 to 56, CP contents of WH silage made by molasses were significantly higher (Pthan those of ground maize at the same levels of treating. Ensiling water hyacinth with molasses at the levels of 11.5 and 15.3% had the sour vinegar smell and light yellow color. The results of this study implied that treating water hyacinth with 11.5% molasses (DM basis) could be used for making a good silage .

Keywords: water hyacinth, silage, molasses, ground maize, pH, smell, color.

Các bài báo khác
Số tạp chí 11(2019) Trang: 222-227
Tạp chí: Tạp chí Công Thương (Vietnam Trade and Industry Review)
Số tạp chí 7(3)(2019) Trang: 9-16
Tạp chí: AGU International Journal of Sciences
Số tạp chí 64(2019) Trang: 61-68
Tạp chí: Tạp chí Khoa học trường Đại học Sư phạm Hà Nội
Số tạp chí 131(2019) Trang:
Tạp chí: Tạp chí khoa học thương mại
Số tạp chí 3(2019) Trang: 43-45
Tạp chí: Tạp chí Khoa học và Công nghệ Việt Nam
Số tạp chí 7(2019) Trang: 132-147
Tạp chí: Tạp chí nghiên cứu khoa học và phát triển kinh tế Trường ĐH Tây Đô


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...