Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Tạp chí trong nước 2014
Số tạp chí 49(2014) Trang: 52-59
Tạp chí: Khoa Học và Công Nghệ Chăn Nuôi
Liên kết:

Effect of different crude protein sources on feed intake, digestibility, rumen parameters and nitrogen
retention of Lai Sind calves from 10-12 months of age 

This experiment was carried out as a 4x4 Latin square design with 4 treatments, 4 Lai Sind calves and 4 periods (2 weeks/period). The treatments were different supplements of coconut oil cakes, extracted oil soybean cakes, fish meal and urea in the basal diet of 85 % Para grass (Bracharia multica) and 15 % Bim Bim vines (Operculia turpethum) in dry matter basis. The aim of experiment was to evaluate effects of the different protein sources on feed
intake, digestibility, ruminant parameters and nitrogen retention on Lai Sind calves from 10-12 months of age. All the treatments the calves were fed at a fixed level of 230 g crude protein (CP) per 100 kg body weight. The results shown that DM and CP intakes were not significantly different (P>0.05) and from 3.05 to 3.37 and 0.42 to 0.45 kg DM/head/day, respectively. After feeding 3 hours, rumen N-NH3 concentration was from 16.1 to 20.7 mg/100ml and total volatile fatty acid concentration was from 72.1 to 81.3 ?mol/l, however, they were not significantly different (P>0.05) among the treatments. The apparent digestibility of DM and CP were not significantly different (P>0.05) among the treatments and they were from 54.0 ± 56.2 % and 69.7 ± 76.0 %, respectively. Nitrogen retention among the treatments was similar (P>0.05) and from 0.730 to 0.885 g/kgW 0.75. The conclusion was that calves from 10-12 months of age fed 85 % Para grass and 15 % Bim Bim vines with supplementation of 4 protein sources, the nutrients and metabolizable energy intakes, digestibility and nitrogen retention were similar among the treatments. However, the diets supplemented with extracted oil soybean cakes and fish meal were rather promissing. 

Keywords: Ruminants, nitrogen sources, supplementation, feed utilization, rumen environment, digestion.

Các bài báo khác
Số tạp chí số 13 (406)(2014) Trang: 38-40
Tạp chí: Thị trường Tài chính Tiền tệ
Số tạp chí Số 8 (401)(2014) Trang: 39-41
Tạp chí: Thị trường Tài chính Tiền tệ
Số tạp chí 30(2014) Trang: 68-76
Tạp chí: Tạp chí Khoa học ĐHQGHN: Khoa học Tự nhiên và Công nghệ
Số tạp chí Số 5 (398)(2014) Trang: 33-36
Tạp chí: Tạp chí Thị trường Tài chính Tiền tệ
Số tạp chí Số 2(2014) Trang: 48-53
Tạp chí: Tạp chí Khoa học Tài chính Kế toán


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...