Fruit rot caused by Lasiodiplodia theoromae is an important disease of longan in Bà Rịa - Vũng Tàu Province. This study aims at investigating the impacts of pathogen spore densities and fruit development stages on durations required for symptom appearance and disease severity on fruits of the cultivar xuồng cơm vàng under laboratory conditions. At 28±3oC and 100% humidity, the disease symptoms appeared 24 hours after inoculation by dropping 100 µl of the 103 spores/ml suspension of L. theobromae on the pedicel of each longan fruit. Increasing pathogen spore densities shortened durations required for symptom appearance. Developing closer to the harvest stage, longan fruits became more susceptible to the disease where symptoms appeared earlier and disease severity increased. The most susceptible stage of longan to fruit rot was recorded from 7 days before harvest.
Nguyễn Đắc Khoa, Dương Minh, , 2010. SẢN XUẤT CÁC SẢN PHẨM SINH HỌC ĐỂ QUẢN LÝ BỆNH HẠI LÚA, CÂY ĂN QUẢ VÀ RAU MÀU THEO HƯỚNG BỀN VỮNG VÀ KHÔNG Ô NHIỄM MÔI TRƯỜNG. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 16b: 117-126
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên