Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
30 (2021) Trang: 1-17
Tạp chí: Journal of Aquatic Food Product Technology

This study was conducted to evaluate the effects of herbal extracts on the quality of striped catfish (Pangasianodon hypophthalmus) fillets throughout the storage period. Quality changes during ice storage of striped catfish fillets were studied after dip treatments in aqueous solutions of ethanolic extract of Phyllanthus amarus (0.02% and 0.04%, w/v) or Euphorbia hirta (0.06% and 0.02%, w/v). The control (dipped in tap water) and the treated fish samples were analyzed periodically for total viable counts (TVC), peroxide value, physicochemical parameters (pH, texture), and sensory properties. Results indicated that Pseudomonas spp. and Listeria monocytogenes were absent in the raw fish fillets, reflecting the safety of raw materials regarding specific spoilage and psychrotrophic pathogenic microorganisms. Fish fillets dipped in 0.04% P. amarus extract solution displayed lower TVC values (4.76 log10 CFU/g) during the initial storage period compared to treatment with E. hirta extracts. Dip treatments in water containing P. amarus or E. hirta extracts significantly reduced the primary lipid oxidation in fish samples. In conclusion, the dip treatment in water containing 0.04% P. amarus or 0.06% E. hirta extract was effective to maintain a good sensory quality of the fish fillets and to prolong their shelf life up to 8 days under ice storage.

 
Các bài báo khác
Tập 55, Số 4 (2019) Trang: 1-9
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 212-221
Tải về
Tập 54, Số CĐ Thủy sản (2018) Trang: 218-226
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 240-247
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 273-281
Tải về
(2015) Trang: 388
Tạp chí: International Fisheries Symposium Towards sustainability, advanced technology and community enhancement
(2015) Trang: 55
Tạp chí: Aquatic products processing cleaner production chain for healthier food
1 (2013) Trang: 1
Tạp chí: Hội nghị Khoa học công nghệ sinh học Toàn quốc 2013-NXB Khoa học tự nhiên và khoa học công nghệ
 


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...