Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
7 (2023) Trang: 85-95
Tạp chí: Food Research

The study aimed to investigate the effect of rosemary (Rosmarinus officinalis) extract on the quality changes of fishballs from knife fish (Chitala chitala) and striped catfish by product (Pangasianodon hypophthalmus) during frozen storage. Fishballs were supplemented with rosemary extracts at two concentrations of 13 mg/kg and 156 mg/kg. The control treatment was the sample without extract. The products were steamed, vacuum packed in PA bags and stored at a temperature from -18oC to -20oC. Sampling was done at 0, 30, 60, 90, 120, 150 and 180 days of storage period for analysis of pH, Total volatile base nitrogen (TVB-N), total viable bacteria count (TVC), pathogenic bacteria, sensory properties, peroxide value (PV), Thiobarbituric acid reactive substances (TBARs). Results showed that Escherichia coli and Salmonella spp. were absent in the fishballs, reflecting the safety of products for consumers. Adding rosemary extract at 156 mg/kg in fishballs displayed more effectiveness in inhibiting the formation of lipid oxidation and microbial growth when compared to the control sample during the frozen storage. Based on the results of physicochemical and sensory quality, the supplementation of rosemary extracts showed a significant promise for improving the quality of fishballs. Fishballs from knife fish and striped catfish by-products could be maintained their sensory properties and prolonged their shelf-life up to 180 days of frozen storage.

Các bài báo khác
Tập 55, Số 4 (2019) Trang: 1-9
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 212-221
Tải về
Tập 54, Số CĐ Thủy sản (2018) Trang: 218-226
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 240-247
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 273-281
Tải về
(2015) Trang: 388
Tạp chí: International Fisheries Symposium Towards sustainability, advanced technology and community enhancement
(2015) Trang: 55
Tạp chí: Aquatic products processing cleaner production chain for healthier food
1 (2013) Trang: 1
Tạp chí: Hội nghị Khoa học công nghệ sinh học Toàn quốc 2013-NXB Khoa học tự nhiên và khoa học công nghệ
 


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...