The study aimed to investigate the effect of rosemary (Rosmarinus officinalis) extract on the quality changes of fishballs from knife fish (Chitala chitala) and striped catfish by product (Pangasianodon hypophthalmus) during frozen storage. Fishballs were supplemented with rosemary extracts at two concentrations of 13 mg/kg and 156 mg/kg. The control treatment was the sample without extract. The products were steamed, vacuum packed in PA bags and stored at a temperature from -18oC to -20oC. Sampling was done at 0, 30, 60, 90, 120, 150 and 180 days of storage period for analysis of pH, Total volatile base nitrogen (TVB-N), total viable bacteria count (TVC), pathogenic bacteria, sensory properties, peroxide value (PV), Thiobarbituric acid reactive substances (TBARs). Results showed that Escherichia coli and Salmonella spp. were absent in the fishballs, reflecting the safety of products for consumers. Adding rosemary extract at 156 mg/kg in fishballs displayed more effectiveness in inhibiting the formation of lipid oxidation and microbial growth when compared to the control sample during the frozen storage. Based on the results of physicochemical and sensory quality, the supplementation of rosemary extracts showed a significant promise for improving the quality of fishballs. Fishballs from knife fish and striped catfish by-products could be maintained their sensory properties and prolonged their shelf-life up to 180 days of frozen storage.
Trích dẫn: Nguyễn Lê Anh Đào, Đỗ Thị Thanh Hương, Trần Nhân Dũng và Bùi Thị Minh Diệu, 2019. Tuyển chọn các dòng nấm mốc Aspergillus spp. có khả năng phân hủy bã mía sau trồng nấm. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(4B): 1-9.
Trích dẫn: Nguyễn Lê Anh Đào, Nguyễn Thị Như Hạ, Huỳnh Thị Kim Duyên, Trần Minh Phú, Nguyễn Quốc Thịnh, Kazufumi Osako và Toshiaki Ohshima, 2020. Các yếu tố ảnh hưởng đến chất lượng chà bông tôm sú (Penaeus monodon). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(Số chuyên đề: Thủy sản)(2): 212-221.
Trích dẫn: Nguyễn Lê Anh Đào, Nguyễn Thị Cẩm Tiên và Trần Minh Phú, 2018. Ảnh hưởng của dung môi chiết tách đến hoạt tính chống oxy hóa của cao chiết từ bột tảo Spirulina (Anthrospira platensis). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 54(Số chuyên đề: Thủy sản)(2): 218-226.
Trích dẫn: Nguyễn Lê Anh Đào, Huỳnh Thị Kim Duyên, Trần Minh Phú, Nguyễn Quốc Thịnh, Nguyễn Thị Như Hạ, Kazufumi Osako và Toshiaki Ohshima, 2020. Ảnh hưởng của quá trình tiền xử lý đến hoạt tính chống oxy hóa của cao chiết từ màng hạt gấc (Momordica cochinensis Spreng) trong quá trình bảo quản dầu cá. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(Số chuyên đề: Thủy sản)(2): 240-247.
Trích dẫn: Nguyễn Lê Anh Đào, Huỳnh Thị Kim Duyên, Nguyễn Thị Như Hạ, Trần Minh Phú, Nguyễn Quốc Thịnh, Kazufumi Osako và Toshiaki Ohshima, 2020. Ảnh hưởng của cao chiết cây hương thảo đến chất lượng chả cá từ cá thát lát còm và dè cá tra trong điều kiện bảo quản lạnh. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(Số chuyên đề: Thủy sản)(1): 273-281.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên