This study aimed to screen the in vitro antioxidant and antimicrobial activities of ethanolic extracts from 20 plants and three herbal commercial products empirically used for aquaculture improvement in Vietnam. The results of 2,2-diphenyl-pycrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging assays showed that Phyllanthus amarus extract was the strongest antioxidant, followed by four extracts in the subsequent order: Piper betle > Psidium guajava > Euphorbia hirta > Mimosa pudica. These five plant extracts were very active in a DPPH radical scavenging assay with concentrations needed to scavenge half of the DPPH (IC50) below 30 µg/mL. Seven plant extracts showed an IC50 ranging from 31.9 to 59.7 µg/mL, while eleven extracts showed an IC50 above 70 µg/mL. A positive association was found between phenolic content (expressed as gallic acid equivalents) and antioxidant activity of the plant extracts. Concerning in vitro antimicrobial activities, P. amarus extract showed the highest activity against two different strains of Aeromonas hydrophila as demonstrated by its low minimal inhibitory concentration (MIC) of 156 and 625 µg/mL, respectively; whereas, P. betle displayed a moderate activity against Edwardsiella ictaluri with a MIC value of 625 µg/mL. Tannins were observed as significant factors contributing to antioxidant and antimicrobial properties of the plant extracts tested.
Trích dẫn: Nguyễn Lê Anh Đào, Đỗ Thị Thanh Hương, Trần Nhân Dũng và Bùi Thị Minh Diệu, 2019. Tuyển chọn các dòng nấm mốc Aspergillus spp. có khả năng phân hủy bã mía sau trồng nấm. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(4B): 1-9.
Trích dẫn: Nguyễn Lê Anh Đào, Nguyễn Thị Như Hạ, Huỳnh Thị Kim Duyên, Trần Minh Phú, Nguyễn Quốc Thịnh, Kazufumi Osako và Toshiaki Ohshima, 2020. Các yếu tố ảnh hưởng đến chất lượng chà bông tôm sú (Penaeus monodon). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(Số chuyên đề: Thủy sản)(2): 212-221.
Trích dẫn: Nguyễn Lê Anh Đào, Nguyễn Thị Cẩm Tiên và Trần Minh Phú, 2018. Ảnh hưởng của dung môi chiết tách đến hoạt tính chống oxy hóa của cao chiết từ bột tảo Spirulina (Anthrospira platensis). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 54(Số chuyên đề: Thủy sản)(2): 218-226.
Trích dẫn: Nguyễn Lê Anh Đào, Huỳnh Thị Kim Duyên, Trần Minh Phú, Nguyễn Quốc Thịnh, Nguyễn Thị Như Hạ, Kazufumi Osako và Toshiaki Ohshima, 2020. Ảnh hưởng của quá trình tiền xử lý đến hoạt tính chống oxy hóa của cao chiết từ màng hạt gấc (Momordica cochinensis Spreng) trong quá trình bảo quản dầu cá. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(Số chuyên đề: Thủy sản)(2): 240-247.
Trích dẫn: Nguyễn Lê Anh Đào, Huỳnh Thị Kim Duyên, Nguyễn Thị Như Hạ, Trần Minh Phú, Nguyễn Quốc Thịnh, Kazufumi Osako và Toshiaki Ohshima, 2020. Ảnh hưởng của cao chiết cây hương thảo đến chất lượng chả cá từ cá thát lát còm và dè cá tra trong điều kiện bảo quản lạnh. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(Số chuyên đề: Thủy sản)(1): 273-281.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên