Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
23 (2020) Trang: 481-496
Tạp chí: International Journal of Food Properties

This study aimed to screen the in vitro antioxidant and antimicrobial activities of ethanolic extracts from 20 plants and three herbal commercial products empirically used for aquaculture improvement in Vietnam. The results of 2,2-diphenyl-pycrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging assays showed that Phyllanthus amarus extract was the strongest antioxidant, followed by four extracts in the subsequent order: Piper betle > Psidium guajava > Euphorbia hirta > Mimosa pudica. These five plant extracts were very active in a DPPH radical scavenging assay with concentrations needed to scavenge half of the DPPH (IC50) below 30 µg/mL. Seven plant extracts showed an IC50 ranging from 31.9 to 59.7 µg/mL, while eleven extracts showed an IC50 above 70 µg/mL. A positive association was found between phenolic content (expressed as gallic acid equivalents) and antioxidant activity of the plant extracts. Concerning in vitro antimicrobial activities, P. amarus extract showed the highest activity against two different strains of Aeromonas hydrophila as demonstrated by its low minimal inhibitory concentration (MIC) of 156 and 625 µg/mL, respectively; whereas, P. betle displayed a moderate activity against Edwardsiella ictaluri with a MIC value of 625 µg/mL. Tannins were observed as significant factors contributing to antioxidant and antimicrobial properties of the plant extracts tested.

Các bài báo khác
Tập 55, Số 4 (2019) Trang: 1-9
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 212-221
Tải về
Tập 54, Số CĐ Thủy sản (2018) Trang: 218-226
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 240-247
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 273-281
Tải về
(2015) Trang: 388
Tạp chí: International Fisheries Symposium Towards sustainability, advanced technology and community enhancement
(2015) Trang: 55
Tạp chí: Aquatic products processing cleaner production chain for healthier food
1 (2013) Trang: 1
Tạp chí: Hội nghị Khoa học công nghệ sinh học Toàn quốc 2013-NXB Khoa học tự nhiên và khoa học công nghệ
 


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...