Anti-aging effect is a stimulating topic that attracting serious consideration from many researchers. Medicinal plants with anti-aging properties thereby have become common research subjects in various fields of science. This study aims to determine phytochemical constituents, specifically the total of phenolic and flavonoid contents and evaluate the anti-aging activity of ethanolic extracts from the stem of Lasia spinosa L. The DPPH and ABTS assays were applied to investigate the in vitro antioxidant and free radical scavenging properties. Drosophila melanogaster Canton-S was used as the model organism to evaluate in vivo antioxidant activity, lifespan extension, climbing, and reproduction abilities. The results indicated that Lasia spinosa L. extract presented the phenolic and flavonoid contents, which were 271.65 mg GAE/g and 579.57 mg QE/g, respectively. The EC50 values of antioxidant activity was 23.80 µg/mL in DPPH assay and was 3.56 µg/mL for the assay of ABTS. The result also showed that the lifespan of adult fruit flies fed on extracts from Lasia spinosa L. was increased in oxidative stress conditions induced by H2O2. In lifespan assays, Drosophila melanogaster fed on the ethanolic extract from Lasia spinosa L. stem at 0.5 mg/mL of concentration in combination with standard food showed their mean lifespan increased to 22.9%, 50% survival increased to 22.2%, and the maximum lifespan of last flies increased to 20.7% compared with the control. The research results demonstrated a potential property among its natural compounds of Lasia spinosa L, which is capable of anti-aging through antioxidant activity in vitro and in vivo conditions.
Men, T.T., Thanh, N.Q.C., Yen, N.D.H., Binh, T.D. and Trang, D.T.X., 2019. A simple spectrophotometric method for quantifying total lipids in plants and animals. Can Tho University Journal of Science. 11(2): 106-110.
Trích dẫn: Trần Thanh Mến, Nguyễn Thị Huyền Anh, Huỳnh Kim Yến, La Thị Kim Tú, Huỳnh Hồng Phiến, Nguyễn Trọng Tuân và Đái Thị Xuân Trang, 2020. Hoạt tính kháng oxy hóa của cao chiết từ thân rễ cây thiền liền (Kaempferia galanga L.). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(Số chuyên đề: Khoa học tự nhiên)(2): 41-47.
Trích dẫn: Trần Thanh Mến, Nguyễn Quốc Cường, Nguyễn Thị Anh Thư, Phạm Lâm Thảo Quyên, Phan Cúc Phương, Chiêm Thị Ngọc Lê, Nguyễn Đình Hải Yến và Đỗ Tấn Khang, 2019. Nghiên cứu khả năng ức chế nảy mầm hạt của cao chiết xuất từ cây sài đất ba thùy (Wedelia trilobata (L.) Hitchc). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(Số chuyên đề: Công nghệ Sinh học)(1): 85-90.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên