The study was conducted to isolate, select and identify lactic acid bacteria (in fermented products) being able to produce antibacterial bacteriocins. Forty-seven lactic acid bacteria strains were isolated from 23 fermented products including pickled leeks, Kimchi, pickled mustard greens, fermented milk Yakul and Probio. The results showed that most of the isolated bacteria had rod shape and features of lactic acid bacteria such as calatase negative, oxidase negative and Gram positive. The results in the antibacterial test indicated that there were 23 strains which could inhibit Escherichia coli, 25 strains could inhibit Salmonella enterica, 26 strains could inhibit Staphylococcus aureus, 25 strains could inhibit Shingella flexneri and 25 strains could inhibit Vibrio parahaemolitycus. In which, there were 11 strains which could inhibit 4/5 species of tested bacteria. Two strains, that had the highest antibacterial activity, were C.C.5 and C.B.3 which were identified as Lactobacillus reuteri and Lactobacillus plantarum, respectively.
Men, T.T., Thanh, N.Q.C., Yen, N.D.H., Binh, T.D. and Trang, D.T.X., 2019. A simple spectrophotometric method for quantifying total lipids in plants and animals. Can Tho University Journal of Science. 11(2): 106-110.
Trích dẫn: Trần Thanh Mến, Nguyễn Thị Huyền Anh, Huỳnh Kim Yến, La Thị Kim Tú, Huỳnh Hồng Phiến, Nguyễn Trọng Tuân và Đái Thị Xuân Trang, 2020. Hoạt tính kháng oxy hóa của cao chiết từ thân rễ cây thiền liền (Kaempferia galanga L.). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(Số chuyên đề: Khoa học tự nhiên)(2): 41-47.
Trích dẫn: Trần Thanh Mến, Nguyễn Quốc Cường, Nguyễn Thị Anh Thư, Phạm Lâm Thảo Quyên, Phan Cúc Phương, Chiêm Thị Ngọc Lê, Nguyễn Đình Hải Yến và Đỗ Tấn Khang, 2019. Nghiên cứu khả năng ức chế nảy mầm hạt của cao chiết xuất từ cây sài đất ba thùy (Wedelia trilobata (L.) Hitchc). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(Số chuyên đề: Công nghệ Sinh học)(1): 85-90.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên