Pectin and essential oils (EOs) were simultanuously extracted from pomelo peels by adding citric acid into water used for hydrodistillation of pomelo peels. The effect of citric acid concentrations (0–0.55%) on the chemical composition and yield of EOs and pectin yield were investigated. EO yields and the chemical compostion were not significantly affected by citric acid. EO yields were about 1% fresh weight or 4.6% dry weight at all tested concentrations of citric acid. Total monoterpene hydrocarbon content of essential oils in all treatments was not significantly different and within narrow range of 93–94.71%, in which limonene, a main component of pomelo EOs, fluctuated around 89%. However, pomelo pectin yield increased with citric acid concentration. It varied from 11 to 24% as citric acid concentration rose from 0 to 0.55% (equivalent to pH from 7.3 to 2.1). In short, hydrodistillation using citric acid solution is a feasible processing method that combines two different extraction processes into one.
Trích dẫn: Nguyễn Trọng Tuân, Nguyễn Quốc Châu Thanh, Mai Văn Hiếu, Nguyễn Anh Vinh, Lê Thị Bạch, Đoàn Thị Ngọc Châu và Nguyễn Thành Lập, 2017. Thành phần hoá học và hoạt tính kháng oxy hoá của cây Bạch Đầu Ông Vernonia cinerea (L.) less, họ Cúc (Asteaceae). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 49a: 104-109.
Nguyễn Trọng Tuân, Nguyễn Ngọc Hạnh, 2007. PHÂN LẬP VÀ NHẬN DANH CẤU TRÚC CỦA ALKALOID TỪ LÁ CÂY DIỆP HẠ CHÂU ĐẮNG(PHYLLANTHUS AMARUS SCHUM.ET THONN). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 07: 163-166
Nguyễn Trọng Tuân, Phạm Ngọc Thành, Nguyễn Ngọc Hạnh, 2004. CÔ LẬP VÀ XÁC ĐỊNH CẤU TRÚC CỦA ALKALOID TỪ LÁ CÂY DIỆP HẠ CHÂU ĐẮNG(PHYLLANTHUSNIRURII.L.). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 02: 7-10
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên