Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
0866-7144 (2017) Trang: 321
Tạp chí: Tạp chí hóa học
Liên kết:

Essential oils (EO) in peels and leaves of Citrus species including Citrus reticulata (Quyt duong and Quyt hong) and Citrus grandis (L.) Osbeck (Buoi da xanh and Buoi nam roi) were extracted by steam distillation. The extraction yield of leaf’s EO (0.08-0.38%) was lower than that of peel’s EO (1.78 -5.67%). Results of chemical analysis by mass spectrometry (GC/MS) showed that the main composition of peel EO contained limonene (86.63% -90.62%) and others as α- pinene (2.12% - 3.53%), β-myrcene (2.76% - 4.31%), β-pinene, β –linalool, β-phellandrene and octanal while leaf EO was  diverse in components including monoterpene hydrocarbon, sesquiterpene hydrocarbon and oxygenated- monoterpene and sesquiterpene such as limonene (3.76% - 8.54%), β-ocimene (5.0% - 14.11%), γ-terpinene (2.08% - 12.66%), β-pinene (5.34 - 28.01%), caryophyllene (2,24 - 6,68%), β-linalool, β-thujene, 1-terpinen-4-ol, nerol, neral... The results of antioxidant activity (using DPPH method) indicated that the leaf EO gave stronger activity than peel EO, but both were weaker activity than vitamin C. Our findings from Citrus EO possesed antifungal activity on disease fungi of plant (F. fungus, Colletotrichum sp.) and of aquaculture (Achlya sp.), but they were more significant on disease fungi of aquacultural animals (Achlya sp.) 

Các bài báo khác
Số 49 (2017) Trang: 104-109
Tải về
Số 07 (2007) Trang: 163-166
Tải về
Số 02 (2004) Trang: 7-10
Tải về
4 (2017) Trang: 89-97
Tạp chí: Phân tích Hóa, Lý và Sinh học
 


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...