The distilling method is one of the important factors affecting the yield and the quality of the final product of rice alcohol. By using the improved distilling system, this study investigated the favourable pressure levels (P) and the volumes of condensed water output (Q) during the distillation. The physicochemical analysis of distilled products including the contents of alcohol, aldehyde, ester, methanol and furfurol were determined and assessed based on the Vietnamese standard. The two treatments including P=0,5kPa combined with Q=100L/h and P=0,4kPa combined with Q=100L/h were found favourably for the distillation with the initial amount of final fermented products at 25-40L. This conclusion based on the good results of high yield, less time, work labour and achievement of the physicochemical standard regulation. The results of validation of rice alcohol prepared from defined starter and local starters also indicated that the improved distillation was obvious to be applied in decreasing significantly the contents of harmful by-products in the final distilled rice alcohol, particularly the aldehyde content.
Keywords: distilling method, pressure, condensed water, physicochemical standard
Title: Study of improved distilling method for production of rice alcohol
TóM TắT
Phương pháp chưng cất là một trong những yếu tố quan trọng ảnh hưởng đến năng suất và chất lượng của sản phẩm rượu lên men qua chưng cất. Bằng cách sử dụng hệ thống chưng cất cải tiến, đề tài này nhằm khảo sát thông số áp suất (P) và lưu lượng nước ngưng tụ sản phẩm ở đỉnh (Q) trong suốt quá trình chưng cất. Các chỉ tiêu lý hóa bao gồm độ cồn, andehyt, este, metanol và furfurol được xác định và đánh giá dựa theo tiêu chuẩn ViệtNam. Hai nghiệm thức gồm tổ hợp P=0,5kPa và Q=100lít/giờ và tổ hợp P=0,4kPa và Q=100lít/giờ hoạt động tốt cho thể tích nhập liệu từ 25 ? 40 lít dựa trên kết quả thể hiện năng suất cao, tiết kiệm thời gian, công lao động và đạt tiêu chuẩn chỉ tiêu lý hóa. Kết quả khảo sát quá trình lên men rượu sản xuất từ men thuần và men địa phương cũng cho thấy sử dụng thiết bị chưng cất cải tiến làm giảm một cách hiệu quả nồng độ các tạp chất đặc biệt là andehyt.
Từ khóa: phương pháp chưng cất, áp suất, nước ngưng tụ, tiêu chuẩn lý hóa
Ngô Thị Phương Dung, Huỳnh Xuân Phong, Bùi Duy Nhân, 2012. SảN XUấT MEN RƯợU Từ SACCHAROMYCES CEREVISIAE Và ENZYME AMYLASE TRONG MầM LúA. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 21a: 11-18
Ngô Thị Phương Dung, Huỳnh Xuân Phong, Lý Huỳnh Liên Hương, 2011. PHÂN LẬP, TUYỂN CHỌN NẤM MEN VÀ XÁC ĐỊNH ĐIỀU KIỆN ẢNH HƯỞNG QUY TRÌNH LÊN MEN RƯỢU VANG DƯA HẤU. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 18b: 137-145
Ngô Thị Phương Dung, Đặng Bích Tuyền, Phạm Hồng Quang, 2011. ĐẶC TÍNH HÌNH THÁI, DI TRUYỀN VÀ ĐIỀU KIỆN NUÔI CẤY MEO GIỐNG CỦA NẤM BÀO NGƯ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 18b: 146-156
Ngô Thị Phương Dung, Huỳnh Xuân Phong, Huỳnh Thị Yến Ly, 2011. PHÂN LẬP VÀ TUYỂN CHỌN VI KHUẨN LACTIC CÓ KHẢ NĂNG SINH CHẤT KHÁNG KHUẨN. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 19a: 176-184
Ngô Thị Phương Dung, Huỳnh Xuân Phong, Nguyễn Ngọc Thạnh, 2013. XÁC ĐỊNH MẬT SỐ VÀ PHÂN LẬP VI SINH VẬT TRONG LÊN MEN CA CAO. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 25: 271-280
Dung, N.T.P., Doi, N.M. and Phong, H.X., 2015. Preparation of fungal alcoholic starter using rice malt as substrate. Can Tho University Journal of Science. 1: 47-52.
Tạp chí: The Final Joint Seminar on Establishment of an international research core for bio-research fields with microbes from tropical areas; Yamaguchi University Japan; 2nd – 4th December 2018
Tạp chí: The Final Joint Seminar on Establishment of an international research core for bio-research fields with microbes from tropical areas; Yamaguchi University Japan; 2nd – 4th December 2018
Tạp chí: International Symposium on Microbial Research and Biotechnology for Biomass Utilization. JR Hakata City, Fukuoka, Japan. 12th – 13th November, 2015
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên