Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
6 (2021) Trang: 1-13
Tạp chí: Fishes

The integrated aquaculture-seaweed system has been identified as a bio-mitigation strategy to overcome environmental damage, improve the efficiency of nutrient use, maintain good water quality, and ensure the system’s sustainability. This study was conducted to determine the appropriate density of sea grape (Caulerpa lentillifera) in polyculture with whiteleg shrimp (Litopenaeus vannamei) in the same culture tank. Five treatments were randomly designed in triplicate tanks where shrimp was monocultured (without sea grape) as a control treatment and four polyculture treatments with different seaweed density levels (0.5, 1, 1.5, and 2 kg m 3) for 56 days. The results showed that polyculture of shrimp and sea grape significantly reduced the concentrations of total ammonia nitrogen (TAN), nitrite (NO2  ), nitrate (NO3  ), and phosphate (PO4 3 ) in the rearing tanks and significantly improved (p < 0.05) the growth rate (6.67–6.76% day 1), survival (73.3–78.5%), and production of shrimp (3.44–3.87 kg m 3) compared to monoculture (6.24% day 1, 54.8%, and 2.02 kg m 3, respectively). Applying shrimp and sea grape polyculture at a density of 1 kg m3 provided a relatively better shrimp performance and feed conversion ratio than other seaweed densities, although not significantly different among polyculture treatments. The findings suggested that sea grape could be used at densities of 0.5–2 kg m 3 in polyculture with whiteleg shrimp, of which 1 kg m 3 resulted in higher production and feed efficiency. 

Các bài báo khác
Vol. 54, No. 8 (2018) Trang: 105-113
Tải về
Số 39 (2015) Trang: 108-117
Tải về
Số 04 (2005) Trang: 109-118
Tải về
Số 25 (2013) Trang: 125-131
Tải về
Số 26 (2013) Trang: 143-148
Tải về
Số Thủy sản 2014 (2014) Trang: 145-157
Tải về
Số 14 (2010) Trang: 177-185
Tải về
Số 14 (2010) Trang: 186-194
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 218-223
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 232-240
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 37-42
Tải về
Tập 56, Số CĐ Thủy sản (2020) Trang: 43-47
Tải về
Số 38 (2015) Trang: 61-65
Tải về
Tập 54, Số CĐ Thủy sản (2018) Trang: 72-77
Tác giả: Lý Văn Khánh
Tải về
Số 16a (2010) Trang: 81-89
Tải về
Số 37 (2015) Trang: 97-104
Tải về
9 (2017) Trang: 100-107
Tác giả: Lý Văn Khánh
Tạp chí: Tạp chí nghề cá Sông Cửu Long, ISSN 1859-1159
3 (2017) Trang: 105-108
Tác giả: Lý Văn Khánh
Tạp chí: Tạp chí Khoa học Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam, ISSN: 1859-1558
(2016) Trang: 316-324
Tạp chí: Ký yếu hội nghị Khoa học trẻ thủy sản toàn quốc lần thứ VII, Viện nghiên cứu Nuôi trồng thủy sản II, 9/2016. TP HCM
(2016) Trang: 262-273
Tạp chí: Ký yếu hội nghị Khoa học trẻ thủy sản toàn quốc lần thứ VII, Viện nghiên cứu Nuôi trồng thủy sản II, 9/2016. TP HCM
Nguyen Thanh Phuong (2015) Trang: 48
Tạp chí: Feed and feeding management for healthier aquaculture and profit
1 (2013) Trang: 1
Tác giả: Lý Văn Khánh
Tạp chí: Nghiên cứu đặc điểm sinh học sinh sản và thử nghiệm sản xuất giống cá nâu
 


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...