The character of six types of dried sea cucumber product and soaked sea cucumber sample in different countries, namely, Indonesia, Mexico, Australia and Japan (Hokkaido, Kansai and Aomori prefectures) was determined. Proximate composition, SDS-PAGE, amino acids and mineral contents, body size, physical properties and color of dried sea cucumber products and soaked sea cucumber samples were investigated. As a result, dried sea cucumbers contained 42.0 - 66.9% protein, 1.83 - 5.86% lipid, 8.62 - 37.3% ash, 12.2 – 18.4% moisture and 4.56 - 7.24% carbohydrate. SDSPAGE showed that protein from dried sea cucumbers were gelatin, consisting of α chain (115 kDa) and β chain (200 kDa). The degradation of α chain and β chain of gelatin was observed from SDS-PAGE for all of soaked sea cucumber samples. All of dried sea cucumber products were abundant in glycine, glutamic acid, aspartic acid and proline, accounted for 57.6 - 63.3% in total amino acids and rich in magnesium, calcium, potassium and sodium which accounted for 99.91% - 99.98% in total mineral content. L*, a* and b* color values of six types of soaked sea cucumber sample ranged from 16.3 - 38.3, 0.30 - 4.58 and 2.78 - 8.54, respectively. The best texture (the highest springiness of 1.025); the highest weight (175 g), length (154 mm), body wall thickness (14.0 mm), height of spine (8.16 mm) and rehydration ratio (11.9) in soaked sea cucumber in Hokkaido product contribute to its best quality and highest commercial values .
Trích dẫn: Trương Thị Mộng Thu và Lê Thị Minh Thủy, 2020. Nghiên cứu thủy phân protein từ thịt cá tra (Pangasianodon hypophthalmus) bằng enzyme thương phẩm và ứng dụng chế biến bột nêm. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(3B): 160-167.
Trương Thị Mộng Thu, Đỗ Thị Thanh Hương, 2014. Sử DụNG DịCH CHIếT Tự NHIÊN Từ THựC VậT TRONG CHế BIếN SảN PHẩM TÔM NOBASHI TẩM BộT Từ TÔM THứ PHẩM. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Chuyên Đề Thủy Sản: 42-48
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên