In the harvest season, besides good quality pomelos, many unqualified pomelos exist for commercial purposes. However, these products still have much potential to be exploited to optimize profits for producers. Therefore, this study was conducted with the aim of developing a alcohol pomelo beverage (APB) process from pomelo to create added value for this fruit. In this study, pomelo fruit, a tropical fruit with high nutritional values, was used as the primary substrate for a process of alcoholic fermentation using Saccharomyces strains. The indicators included yeast with a density of 103, 105, and 107 CFU/mL, initial total soluble solid (TSS) was 19, 23, and 27, and the fermentation time was 0, 6, 8, 10, 12, and 14 days. The result shows that the optimal fermentation process could be carried out at the initial TSS of 27%, yeast density of 103 CFU/mL, and fermentation time of 12 days to attain the final product with the alcohol content of 10.35% (v/v). In addition, the final product was found to show the presence of phytochemicals such as phenols, tannins, flavonoids, alkaloids, coumarins, quinones, saponins, terpenoids, and steroids. The total polyphenol content in beverage was 271.3 mg GAE/mL, highly correlated to its antibacterial capacity. Besides, the antioxidant capacity of APB was also recorded through the DPPH free radical scavenging ability of 11,599 μg/mL and H2O2 of 14.33 μg/mL, respectively. Sensory evaluation results recorded positive feedback on odor (4.2/5) and acceptability (4/5). In summary, APB products have nutritional value and organoleptic characteristics that are suitable for the consideration of large-scale production expansion in the future.
Trích dẫn: Huỳnh Ngọc Thanh Tâm, Nguyễn Lê Hồng Diệp và Phan Thị Thu Sương, 2019. Phân lập và tuyển chọn dòng vi khuẩn Lactobacillus có tiềm năng probiotic từ cây môn ngọt (Colocasia esculenta (L.) Schott). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(1B): 15-23.
Trích dẫn: Huỳnh Ngọc Thanh Tâm, Lê Quang Nghĩa, Nguyễn Trường Thành và Lê Thị Kim Đồng, 2020. Tuyển chọn và ứng dụng dòng vi khuẩn lactic lên men dưa bồn bồn (Typha orientalis) muối chua. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(6B): 153-163.
Huỳnh Ngọc Thanh Tâm, Ngô Thị Phương Dung, Huỳnh Xuân Phong, Nguyễn Phương Linh, 2006. TUYỀN CHỌN NẤM MỐC CÓ HOẠT TÍNH ĐƯỜNG HÓA CAO TỪ MEN RƯỢU XUÂN THẠNH. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 06: 162-171
Trích dẫn: Huỳnh Ngọc Thanh Tâm, Nguyễn Thị Minh Trâm, Đinh Thị Tuyết Phương, Nguyễn Thị Mộng Tuyền, Phan Thị Thu Sương và Nguyễn Thị Mai Trinh, 2019. Đánh giá mức độ nhiễm vi sinh vật gây bệnh có trong thịt heo và các yếu tố ảnh hưởng đến tính kháng Escherichia coli của tỏi (Allium sativum L.). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(Số chuyên đề: Công nghệ Sinh học)(2): 185-192.
Trích dẫn: Huỳnh Ngọc Thanh Tâm và Huỳnh Văn Thịnh, 2020. Đặc điểm của các dòng lợi khuẩn Bacillus spp. từ tôm thẻ chân trắng (Litopenaeus vannamei) ở tỉnh Kiên Giang. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(2B): 44-52.
Trích dẫn: Huỳnh Ngọc Thanh Tâm, Đào Thanh Tâm, Nguyễn Thị Minh Trâm, Văn Thị Hồng Huê, Dương Thị Mai Thảo và Nguyễn Đức Độ, 2020. Xác định điều kiện lên men và hoạt tính kháng oxy hóa của nước lên men trái trâm (Syzygium cumini L.). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(Số chuyên đề: Khoa học tự nhiên)(2): 72-79.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên