A study was carried out aiming to evaluate the utilization capacity of water hyacinth in the diet of local goose. It was a complete randomized design with 5 treatments corresponding to 5 diets and 3 replications. Four geese balancing in sex were used in one experimental unit. The treatments included C100, C85, C70, C55 and C40 corresponding to the concentrate (rice bran, soybean, bone meal and vitamin premixes) fed geese at the level of 100, 85, 70, 55 and 40 % (based on the C100 diet), while the water hyacinth was offered ad libitum. The results shown that the reduction of concentrate of 100, 85, 70, 55 and 40 % in the geese diets corresponded to the daily concentrate intakes of 263, 225, 184, 146 and 106 g DM, respectively. This resulted in the increase of water hyacinth intakes of 0, 23.5, 34.5, 43.6 and 37.9 g DM, respectively. The intakes of DM, OM, CP, NDF, CF, EE and ME were significantly different (P0.05) for the C100, C85, C70 and C55 treatments, and they were 4458, 4214, 4071 and 3861 g/goose, respectively. The daily weight gain (DWG) was not significantly different (P>0.05) among the C100, C85 and C70 treatments. Apparent feed and nutrient digestibility and digestible nutrients were significantly different (Pad libitumwater hyacinth could give better profits.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Kim Đông, 2016. Nghiên cứu sự thay thế protein của khô dầu dừa trong khẩu phần đến tăng trọng và năng suất thịt của gà Sao. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Số chuyên đề: Nông nghiệp (Tập 2): 106-112.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Kim Đông và Nguyễn Văn Thu, 2016. Ảnh hưởng của sự bổ sung phụ phẩm khoai lang kết hợp khô dầu dừa lên tăng trọng, chất lượng thân thịt và tỷ lệ tiêu hóa dưỡng chất của thỏ lai. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Số chuyên đề: Nông nghiệp (Tập 2): 113-119.
Nguyễn Thị Kim Đông, 2009. ẢNH HƯỞNG CỦA ĐỊA CÚC (WEDELIA TRILOBATA) THAY THẾ CỎ LÔNG TÂY (BRACHIARIA MUTICA) TRONG KHẨU PHẦN LÊN TĂNG TRƯỞNG, TIÊU HÓA DƯỠNG CHẤT VÀ HIỆU QUẢ KINH TẾ CỦA THỎ LAI. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 11b: 115-122
Nguyễn Thị Kim Đông, 2008. SỰ TÍCH LŨY NITƠ VÀ TỶ LỆ TIÊU HÓA ACID AMIN TRÊN VỊT SIÊU THỊT NUÔI BẰNG PHỤ PHẨM TÔM Ủ CHUA. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 09: 161-169
Dong, N.T.K. and Thu, N.V., 2016. A response of nutrient intake, digestibility and growth rate of rabbits (Oryctolaguc cuniculus) fed water spinach or sweet potato vines with or without fiber supplement. Can Tho University Journal of Science. Vol 3: 19-24.
Nguyễn Thị Kim Đông, 2009. ẢNH HƯỞNG CÁC MỨC ĐỘ ĐẠM THÔ LÊN SỰ TĂNG TRƯỞNG, TIÊU HÓA DƯỠNG CHẤT CỦA THỎ LAI. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 11a: 278-286
Nguyễn Thị Kim Đông, 2009. ẢNH HƯỞNG CỦA SỰ BỔ SUNG BÃ ĐẬU NÀNH TRONG KHẨU PHẦN LÊN TĂNG TRƯỞNG,TỶ LỆ TIÊU HÓA DƯỠNG CHẤT VÀ HIỆU QUẢ KINH TẾ CỦA THỎ LAI. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 11b: 51-59
Dong, N.T.K. and Thu, N.V., 2018. A response of feed utilization, nutrient digestibility and growth rate of crossbred rabbits to sugarcane stalk residue in the basal diet with Operculina turpethum supplementation. Can Tho University Journal of Science. 54(Special issue: Agriculture): 72-78.
Tạp chí: 2ND INTERNATIONAL CONFERENCE ON GREEN TECHNOLOGY AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT OCTOBER 30th - 31st, 2014, Ho Chi Minh City University of Technical Education
Tạp chí: 2ND INTERNATIONAL CONFERENCE ON GREEN TECHNOLOGY AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT OCTOBER 30th - 31st, 2014, Ho Chi Minh City University of Technical Education
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên