An experiment aimed at determining the effects of lysine and methionine levels in diets on the growth performance, quality of caracass and economic returns of growing guinea fowls from 5 to 14 weeks of age, was conducted in the Mekong delta. The experiment was a completely randomized design experiment with 6 treatments and 3 replicates for each treatment. From 5 to 8 weeks of age, treatments consisted of two diets having 20% and 17% CP without lysine and methionine supplementation; 4 other diets having 17%CP with lysine and methionine supplementated to the diets to reach lysine and methionine levels of 1,10 – 0,45;1,10 – 0,55; 1,40 – 0,45% và 1,40 - 0,55%, respectively. From 9 to 14 weeks of age, treatments consisted of two diets containing 18% and 15% CP without lysine and methionine supplementation; 4 others having 15% of CP level, with lysine and methionine supplemented to reach lysine and methionine levels of 0,90 - 0,40; 0,90 - 0,50; 1,20 – 0,40 và 1,20 - 0,50%, respectively. Results showed that 5-8 week old chicken fed the diet containing 20%CP, without lysine and methionine supplementation had similar dailyweight gain, live weight and feed conversion ratio (FCR) to those fed the diets contained 17% CP, supplemented with 1.40% lysine and 0.55% methionine. 9-14 week old chicken fed the diet containing 18%CP without lysine and methionine supplementation gave similar daily weight gain, final live weight, FCR with those fed diets contained 15% CP, supplemented with 1.20% lysine and 0.50% methionine. It could be concluded that growing Guinea fowls from 5 – 8 and 9 -14 week of age fed the diets containing 17% CP, 1.40% lysine, 0.55% methionine and 15% CP,1.20% lysine, 0.50% methionine had the highest daily weight gain, final live weight, carcass quality and better profits.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Kim Đông, 2016. Nghiên cứu sự thay thế protein của khô dầu dừa trong khẩu phần đến tăng trọng và năng suất thịt của gà Sao. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Số chuyên đề: Nông nghiệp (Tập 2): 106-112.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Kim Đông và Nguyễn Văn Thu, 2016. Ảnh hưởng của sự bổ sung phụ phẩm khoai lang kết hợp khô dầu dừa lên tăng trọng, chất lượng thân thịt và tỷ lệ tiêu hóa dưỡng chất của thỏ lai. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Số chuyên đề: Nông nghiệp (Tập 2): 113-119.
Nguyễn Thị Kim Đông, 2009. ẢNH HƯỞNG CỦA ĐỊA CÚC (WEDELIA TRILOBATA) THAY THẾ CỎ LÔNG TÂY (BRACHIARIA MUTICA) TRONG KHẨU PHẦN LÊN TĂNG TRƯỞNG, TIÊU HÓA DƯỠNG CHẤT VÀ HIỆU QUẢ KINH TẾ CỦA THỎ LAI. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 11b: 115-122
Nguyễn Thị Kim Đông, 2008. SỰ TÍCH LŨY NITƠ VÀ TỶ LỆ TIÊU HÓA ACID AMIN TRÊN VỊT SIÊU THỊT NUÔI BẰNG PHỤ PHẨM TÔM Ủ CHUA. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 09: 161-169
Dong, N.T.K. and Thu, N.V., 2016. A response of nutrient intake, digestibility and growth rate of rabbits (Oryctolaguc cuniculus) fed water spinach or sweet potato vines with or without fiber supplement. Can Tho University Journal of Science. Vol 3: 19-24.
Nguyễn Thị Kim Đông, 2009. ẢNH HƯỞNG CÁC MỨC ĐỘ ĐẠM THÔ LÊN SỰ TĂNG TRƯỞNG, TIÊU HÓA DƯỠNG CHẤT CỦA THỎ LAI. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 11a: 278-286
Nguyễn Thị Kim Đông, 2009. ẢNH HƯỞNG CỦA SỰ BỔ SUNG BÃ ĐẬU NÀNH TRONG KHẨU PHẦN LÊN TĂNG TRƯỞNG,TỶ LỆ TIÊU HÓA DƯỠNG CHẤT VÀ HIỆU QUẢ KINH TẾ CỦA THỎ LAI. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 11b: 51-59
Dong, N.T.K. and Thu, N.V., 2018. A response of feed utilization, nutrient digestibility and growth rate of crossbred rabbits to sugarcane stalk residue in the basal diet with Operculina turpethum supplementation. Can Tho University Journal of Science. 54(Special issue: Agriculture): 72-78.
Tạp chí: 2ND INTERNATIONAL CONFERENCE ON GREEN TECHNOLOGY AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT OCTOBER 30th - 31st, 2014, Ho Chi Minh City University of Technical Education
Tạp chí: 2ND INTERNATIONAL CONFERENCE ON GREEN TECHNOLOGY AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT OCTOBER 30th - 31st, 2014, Ho Chi Minh City University of Technical Education
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên