Purpose – The purpose of the present research is to examine the comparative values that urban Vietnamese consumers place on attributes of rice that is produced using environmentally friendly methods. The authors consider the impacts that this may have on the livelihoods of rural Vietnamese small farmers. Rice is an “impure public good” that includes both “private” and “public” attributes that consumers consider in their purchase decisions. Consumers make tradeoffs between environmentally and socially beneficial practices (public goods) and perceptions of product quality (private goods). The authors used latent class modeling to investigate the values associated with attributes of rice that is produced using sustainable farming practices. Design/methodology/approach – The authors used a discrete choice experimental design in which consumers stated their choices among combinations of rice attributes. The survey provided responses from 360 urban Vietnamese consumers and allowed to estimate the preferences and nonpecuniary values for rice grown using different levels of environmentally beneficial production methods. Findings – The results identify two segments of rice consumers: one group of consumers who are sensitive to price and the other group who are sensitive to environmental issues. The individual characteristics are reflected in the choices of production methods and in the willingness to pay for environmentally beneficial outcomes of those methods. Research limitations/implications – Given the number of independent variables measured, the sample was relatively small, such that confirmatory statistical methods were inconclusive. However, the authors used multiple analytical tools that provide corroboration of the significant determinants of the utility functions for the two segments. Practical implications – The results provide directions for production of rice at a national level, as well as practical implications for consumeroriented communications. Social implications – Results suggest that the emerging middle class of Vietnamese consumers are willing to pay more for rice that is produced using methods that are beneficial to the environment. Results also indicate challenges to provide sustainably-produced rice to poorer groups of consumers. Originality/value – The study provides important context for consumer preferences within emerging economies. This also adds to a growing literature that uses the choice experiment method to estimate consumer valuation of the outcomes of various agricultural practices.
Trích dẫn: Nguyễn Thùy Trang và Võ Hồng Tú, 2016. Hiệu quả sử dụng thuốc bảo vệ thực vật của lúa công nghệ sinh thái tại tỉnh An Giang. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 44d: 103-111.
Trích dẫn: Nguyễn Thùy Trang và Võ Hồng Tú, 2019. Phân tích chuỗi giá trị ngành hàng xoài tại huyện Tịnh Biên, tỉnh An Giang. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(1D): 109-119.
Trích dẫn: Nguyễn Thùy Trang, Trương Thảo Nhi và Võ Hồng Tú, 2016. Đánh giá tác động của chương trình xây dựng nông thôn mới đến thu nhập nông hộ tại tỉnh Hậu Giang. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 46d: 116-121.
Trích dẫn: Nguyễn Thùy Trang, Võ Hồng Tú và Cao Hoàng Thu Thảo, 2019. Giải pháp phát triển ngành hàng mía đường tỉnh Hậu Giang. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(2D): 131-142.
Trích dẫn: Nguyễn Thùy Trang, Huỳnh Việt Khải và Võ Hồng Tú, 2018. Hiệu quả kinh tế của mô hình nuôi tôm tại vùng ven biển tỉnh Sóc Trăng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 54(7D): 146-154.
Trích dẫn: Nguyễn Thùy Trang, Võ Hồng Tú, Huỳnh Việt Khải và Trần Minh Hải, 2018. Phân tích hiệu quả kinh tế mô hình lúa – tôm tại huyện An Biên, tỉnh Kiên Giang. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 54(9D): 149-156.
Nguyễn Thùy Trang, Nguyễn Phú Son, Võ Hồng Tú, 2013. VAI TRÒ PHỤ NỮ CỘNG ĐỒNG DÂN TỘC KHMER TRONG PHÁT TRIỂN KINH TẾ HỘ Ở KHU VỰC NÔNG THÔN ĐỒNG BẰNG SÔNG CỬU LONG. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 26: 15-21
Trích dẫn: Nguyễn Thùy Trang, 2017. Tác động sự tham gia Hội Phụ nữ đến thu nhập nông hộ tại tỉnh Hậu Giang. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 48c: 64-69.
Trích dẫn: Nguyễn Thùy Trang và Võ Hồng Tú, 2016. Nhận thức và sự sẵn lòng đóng góp của nông hộ cho chương trình xây dựng nông thôn mới tại tỉnh Hậu Giang. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 46c: 96-103.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên