The study aimed at detecting individual phenolics of six legume sprouts [mung bean (Vigna radiata), white cowpea (Vigna unguiculata), black bean (Vigna cylindrica), azuki bean (Vigna angularis), soybean (Glycine max) and peanut (Arachis hypogaea)] and evaluating the antioxidant capacity from various extracts of sprouts. The results showed that the phenolic contents significantly increased during germination in all legumes. The total phenolic contents were from 15.00 mg GAE (gallic acid equivalent) g-1 (mung bean) to 36.99 mg GAE g-1 (peanut) dry sample after five days of germination. The antioxidant activity also revealed the strong capacity of peanut sample after germination in both DPPH method and reducing power assay, which were 32.51% and 84.48%, respectively. Vary concentrations of 13 phenolic components including procatechuic acid, p-hydroxybenzoic acid, vanillic acid, caffeic acid, syringic acid, vanillin, ferulic acid, sinapic acid, p-coumaric acid, benzoic acid, ellagic acid, and cinnamic acid were detected in six selected germinated grains. Sinapic acid, ellagic acid, ferulic acid and cinnamic acid had high correlation to DPPH scavenging and reducing power activities.
Trích dẫn: Đỗ Tấn Khang, Trần Thị Thanh Khương, Nguyễn Phạm Anh Thi và Trần Thị Mỹ Duyên, 2019. Tiềm năng mở rộng ứng dụng công nghệ giải trình tự gen thế hệ mới ở Đồng bằng sông Cửu Long. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(Số chuyên đề: Công nghệ Sinh học)(1): 1-13.
Khang, D.T., Vu, L.A. and Dung, T.N., 2016. Effects of extraction methods and storage conditions on histamine content in frozen tuna (Thunnus albacares). Can Tho University Journal of Science. Vol 4: 63-70.
Trích dẫn: Đỗ Tấn Khang, Hồ Duy Hạnh, Lê Xuân Thái, Trần Văn Bé Năm, Nguyễn Thị Pha và Trần Nhân Dũng, 2016. Đánh giá tính chống chịu phèn nhôm của một số giống lúa MTL (Oryza sativa L.). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 44b: 86-95.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên