Vietnam ranks third in the world for fish production, however, not much information is available on the domestic consumption of food fish. This study was aimed to analyze the current situation and trend of food fish consumption of households in the Mekong Delta where is considered the leading producer of fish in Vietnam. The results show that there were some differences in consuming food fish between the households in urban and coastal areas, ethnic groups, as well as inland and coastal areas. Freshwater fish were consumed more than marine fish while fresh fish was the most common type. There were 6 factors those significantly influenced the amount of fish used per capita at ? = 5% at the same time. The most difficulties for food fish consumption consisted of: (i) increasing price of food fish; and (ii) uncertainty in quality of food fish. The consumers looked forward to having more appropriate and stable price of fish, as well as a better management of fish quality.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Kim Quyên, Huỳnh Văn Hiền và Lê Thị Ngọc Anh, 2017. Tác động về mặt tài chính và dự đoán khả năng xuất hiện dịch bệnh của mô hình nuôi tôm thẻ chân trắng thâm canh ở tỉnh Sóc Trăng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 52b: 103-112.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Kim Quyên, 2017. Phân công lao động và vai trò của giới trong nuôi trồng thủy sản: Nghiên cứu trường hợp nuôi tôm sú quảng canh cải tiến ở tỉnh Bạc Liêu. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 51c: 64-73.
Nguyễn Thị Kim Quyên, Amararatne Yakupitiyage, 2016. Vai trò của dịch vụ hệ sinh thái sông Hậu đối với đời sống cộng đồng nuôi trồng và khai thác thủy sản tại th. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 42: 75-84
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên