This study aimed to develop a synbiotic combination with probiotic, Lactobacillus plantarum 7–40 and one of three prebiotics, fructooligosaccharide (FOS), galactooligosaccharide (GOS) and mannan oligosaccharide (MOS). The best in vitro growth was observed when probiotic was cultured in the medium containing either FOS or GOS as the sole of carbon source. The analysis of enzyme activity revealed that GOS induced the highest activities of protease and beta-galactosidase of probiotic. Based on the findings, probiotic + GOS were selected as synbiotic to evaluate if it could promote the growth of white shrimp, Litopenaeus vannamei. For this, four diets, including a basal diet with no GOS or probiotic (control), 0.4% GOS (PRE), 108 CFU probiotic kg-1 (PRO) and 0.4% GOS in combination with 108 CFU probiotic kg1 (SYN), were fed to shrimp for 60 days, and then the growth performance, intestinal microbiota (including total Vibrio counts, VBCs; and lactic acid bacteria, LAB) and digestive enzyme (including protease, leu-aminopeptidase and beta-galactosidase) were evaluated. The weight gain (WG) of shrimp fed the PRO did not significantly differ from those of control (p > .05). Shrimp fed the SYN had significantly higher WG compared with the other treatments (p < .05). In addition, the SYN-fed shrimp had significantly higher LAB and protease, leu-aminopeptidase and beta-galactosidase activity (p < .05). The lowest presumptive Vibrio count (VBC) was also observed in intestines of SYN-fed shrimp. Therefore, we suggested that Lac. plantarum 7–40+ GOS can be used as a synergistic synbiotic for shrimp culture.
Trích dẫn: Huỳnh Trường Giang, Nguyễn Hoàng Nhật Uyên, Vũ Hùng Hải, Phạm Phị Tuyết Ngân và Vũ Ngọc Út, 2020. Đánh giá hoạt tính của vi khuẩn Lactobacillus từ ruột tôm thẻ chân trắng có tiềm năng probiotic để bổ sung vào thức ăn tôm. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(Số chuyên đề: Thủy sản)(1): 102-111.
Trích dẫn: Huỳnh Trường Giang, Nguyễn Thị Kim Liên, Huỳnh Phước Vinh và Dương Văn Ni, 2020. Thành phần loài tảo khuê bám họ Eunotiaceae (Kützing, 1844) trong vườn quốc gia Tràm Chim, Đồng Tháp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(1B): 153-165.
Huỳnh Trường Giang, Trương Quốc Phú, Dương Thị Hoàng Oanh, Vũ Ngọc Út, 2013. THÀNH PHẦN HÓA HỌC, HOẠT TÍNH CHỐNG OXY HOÁ CỦA HỖN HỢP POLYSACCHARIDE LY TRÍCH TỪ RONG MƠ SARGASSUM MICROCYSTUM. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 25: 183-191
Huỳnh Trường Giang, Trương Quốc Phú, Dương Thị Hoàng Oanh, 2016. Assessment of nutritional value and antioxidant activity of polysaccharide extracts from brown seaweed Sarga. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 02: 69-76
Giang, H.T., Giang, T.T., Oanh, D.T.H., Ngoc, T.S. and Ut, V.N., 2016. Chemical composition, antioxidant activity of crude polysaccharide extracted from brown seaweed Sargassum microcystum and its effect on growth performance and survival of whiteleg shrimp Litopenaeus vannamei via dietary administration. Can Tho University Journal of Science. Vol 4: 71-80.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên