Seventy two water samples were collected in the lower Hau River to evaluate the fluctuation, stratification, and partial partitioning of water quality during 9 months. Samples were collected monthly at 4 sites that belong to Soc Trang province including Dai Ngai, Long Phu, Kinh Ba, and Tran De. At each site, water samples were also collected in the surface and bottom of the river. The parameters were monitored for temperature, pH, dissolved oxygen (DO), salinity, total suspended solids (TSS), chemical oxygen demand (COD), total ammonia nitrogen (TAN), nitrite (N-NO2-), nitrate (N-NO3-), total nitrogen (TN) and total phosphorus (TP).
The results indicated that temperature ranged from 26.5~30.5 oC; pH ranged from 7.3~8.8; salinity fluctuated from 0~11 ?; DO levels were high with a range from 4,5 to 7,6 mg/L; TSS were high fluctuation and reached 900 mg/L; COD ranged from 1.6 to 13.8 mg/L. TAN, N-NO2-, N-NO3-, TN and TP ranged from 0.013~0.207; 0.008~0.103; 0.005~0.599; 0.936~2.537; and 0.147~6.033 mg/L, respectively. In the surface water, no significant difference in water quality parameters was found between dry season and rain season (p> 0.05). However, in Kinh Ba and Tran De, salinity and total phosphorus concentrations in dry season were significantly higher than that in rain season (p< 0.05). Salinity, TSS, COD, TAN, TN, and TP in bottom water were higher than that in surface water. In rain season, partial partitioning of water quality among sites was low, and Dai Ngai, Long Phu, and Kinh Ba showed high similarity in water quality. In contrast, in dry season, water quality in lower Hau River was partitioned into two areas Dai Ngai-Long Phu and Kinh Ba-Tran De (Fig 3).
Trích dẫn: Huỳnh Trường Giang, Nguyễn Hoàng Nhật Uyên, Vũ Hùng Hải, Phạm Phị Tuyết Ngân và Vũ Ngọc Út, 2020. Đánh giá hoạt tính của vi khuẩn Lactobacillus từ ruột tôm thẻ chân trắng có tiềm năng probiotic để bổ sung vào thức ăn tôm. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(Số chuyên đề: Thủy sản)(1): 102-111.
Trích dẫn: Huỳnh Trường Giang, Nguyễn Thị Kim Liên, Huỳnh Phước Vinh và Dương Văn Ni, 2020. Thành phần loài tảo khuê bám họ Eunotiaceae (Kützing, 1844) trong vườn quốc gia Tràm Chim, Đồng Tháp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(1B): 153-165.
Huỳnh Trường Giang, Trương Quốc Phú, Dương Thị Hoàng Oanh, Vũ Ngọc Út, 2013. THÀNH PHẦN HÓA HỌC, HOẠT TÍNH CHỐNG OXY HOÁ CỦA HỖN HỢP POLYSACCHARIDE LY TRÍCH TỪ RONG MƠ SARGASSUM MICROCYSTUM. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 25: 183-191
Huỳnh Trường Giang, Trương Quốc Phú, Dương Thị Hoàng Oanh, 2016. Assessment of nutritional value and antioxidant activity of polysaccharide extracts from brown seaweed Sarga. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 02: 69-76
Giang, H.T., Giang, T.T., Oanh, D.T.H., Ngoc, T.S. and Ut, V.N., 2016. Chemical composition, antioxidant activity of crude polysaccharide extracted from brown seaweed Sargassum microcystum and its effect on growth performance and survival of whiteleg shrimp Litopenaeus vannamei via dietary administration. Can Tho University Journal of Science. Vol 4: 71-80.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên