Synbiotics, a conjunction between prebiotics and probiotics, have been used in aquaculture for over 10 years. However, the mechanisms of how synbiotics work as growth and immunity promoters are far from being unraveled. Here, we show that a prebiotic as part of a synbiotic is hydrolyzed to mono- or disaccharides as the sole carbon source with diverse mechanisms, thereby increasing biomass and colonization that is established by specific crosstalk between probiotic bacteria and the surface of intestinal epithelial cells of the host. Synbiotics may indirectly and directly promote the growth of aquatic animals through releasing extracellular bacterial enzymes and bioactive products from synbiotic metabolic processes. These compounds may activate precursors of digestive enzymes of the host and augment the nutritional absorptive ability that contributes to the efficacy of food utilization. In fish immune systems, synbiotics cause intestinal epithelial cells to secrete cytokines which modulate immune functional cells as of dendritic cells, T cells, and B cells, and induce the ability of lipopolysaccharides to trigger tumor necrosis factor-a and Toll-like receptor 2 gene transcription leading to increased respiratory burst activity, phagocytosis, and nitric oxide production. In shellfish, synbiotics stimulate the proliferation and degranulation of hemocytes of shrimp due to the presence of bacterial cell walls. Pathogen-associated molecular patterns are subsequently recognized and bound by specific pattern-recognition proteins, triggering melanization and phagocytosis processes.
Trích dẫn: Huỳnh Trường Giang, Nguyễn Hoàng Nhật Uyên, Vũ Hùng Hải, Phạm Phị Tuyết Ngân và Vũ Ngọc Út, 2020. Đánh giá hoạt tính của vi khuẩn Lactobacillus từ ruột tôm thẻ chân trắng có tiềm năng probiotic để bổ sung vào thức ăn tôm. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(Số chuyên đề: Thủy sản)(1): 102-111.
Trích dẫn: Huỳnh Trường Giang, Nguyễn Thị Kim Liên, Huỳnh Phước Vinh và Dương Văn Ni, 2020. Thành phần loài tảo khuê bám họ Eunotiaceae (Kützing, 1844) trong vườn quốc gia Tràm Chim, Đồng Tháp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(1B): 153-165.
Huỳnh Trường Giang, Trương Quốc Phú, Dương Thị Hoàng Oanh, Vũ Ngọc Út, 2013. THÀNH PHẦN HÓA HỌC, HOẠT TÍNH CHỐNG OXY HOÁ CỦA HỖN HỢP POLYSACCHARIDE LY TRÍCH TỪ RONG MƠ SARGASSUM MICROCYSTUM. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 25: 183-191
Huỳnh Trường Giang, Trương Quốc Phú, Dương Thị Hoàng Oanh, 2016. Assessment of nutritional value and antioxidant activity of polysaccharide extracts from brown seaweed Sarga. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 02: 69-76
Giang, H.T., Giang, T.T., Oanh, D.T.H., Ngoc, T.S. and Ut, V.N., 2016. Chemical composition, antioxidant activity of crude polysaccharide extracted from brown seaweed Sargassum microcystum and its effect on growth performance and survival of whiteleg shrimp Litopenaeus vannamei via dietary administration. Can Tho University Journal of Science. Vol 4: 71-80.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên