In this study, crude polysaccharides were extracted from brown seaweed Sargassum flavicans by three extraction solvents including hot-water (SF1), 0.1N HCl (SF2), and 90% aqueous ethanol (SF3). The extracts were then analyzed for chemical composition and antioxidant activity. The results showed that among three extraction solvents, 0.1N HCl extract exhibited higher yield (41.1%), followed by hot-water (24.5%) and 90% aqueous ethanol solvent (12.8%). The color of these freeze-dried extracts changed from brown (SF1 and SF2) to brown green (SF3). The crude protein concentrations were 3.6; 6.1; and 5.2% for SF1, SF2, and SF3, respectively. Extract SF2 had higher concentration of total phosphorus (0.34%) than that of SF1 (0.17%). Total phlorotannin concentration of extracts was in the range of 0.27-0.47%. Also, extract SF2 had the highest percentage of sulfate content (3.5%). The free radical scavenging activity, ferrous ion chelating activity, and ferric reducing power of extracts were increased with increasing of concentrations of polysaccharides. Polysaccharide was extracted by 0.1N HCl (SF2) showed the highest antioxidant activity. These results indicated that the polysaccharide extracts of brown seaweed S. flavicans possessed a good antioxidant activity.
Trích dẫn: Huỳnh Trường Giang, Nguyễn Hoàng Nhật Uyên, Vũ Hùng Hải, Phạm Phị Tuyết Ngân và Vũ Ngọc Út, 2020. Đánh giá hoạt tính của vi khuẩn Lactobacillus từ ruột tôm thẻ chân trắng có tiềm năng probiotic để bổ sung vào thức ăn tôm. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(Số chuyên đề: Thủy sản)(1): 102-111.
Trích dẫn: Huỳnh Trường Giang, Nguyễn Thị Kim Liên, Huỳnh Phước Vinh và Dương Văn Ni, 2020. Thành phần loài tảo khuê bám họ Eunotiaceae (Kützing, 1844) trong vườn quốc gia Tràm Chim, Đồng Tháp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(1B): 153-165.
Huỳnh Trường Giang, Trương Quốc Phú, Dương Thị Hoàng Oanh, Vũ Ngọc Út, 2013. THÀNH PHẦN HÓA HỌC, HOẠT TÍNH CHỐNG OXY HOÁ CỦA HỖN HỢP POLYSACCHARIDE LY TRÍCH TỪ RONG MƠ SARGASSUM MICROCYSTUM. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 25: 183-191
Giang, H.T., Giang, T.T., Oanh, D.T.H., Ngoc, T.S. and Ut, V.N., 2016. Chemical composition, antioxidant activity of crude polysaccharide extracted from brown seaweed Sargassum microcystum and its effect on growth performance and survival of whiteleg shrimp Litopenaeus vannamei via dietary administration. Can Tho University Journal of Science. Vol 4: 71-80.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên