ABSTRACT
Total 30 leaf samples of Piper betle and 30 leaf samples of Piper lolot cultivated in different places in the MekongDelta provinces were collected. Their leaves were used for protein electrophoresis employing the SDS-PAGE method and testing the antibacterial susceptibilities expressed as minimum inhibitory concentrations (MIC) of eight selected bacteria strains Staphylococcus aureus, Streptococcus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella spp., Aeromonas hydrophila, Edwardsiella ictaluri and Edwardsiella tarda. There were 13 different protein bands of these 30 Piper betle leaves and 15 different protein bands of Piper lolot leaves were discovered. Their protein bands were 3.33% and 63% polymorphic while the polymorphic individuals were 7.69 and 53%, and the phenotypic diversity value (Ho) = 3.84 và 1.3, the genetic diversity value HEP = 0.79 and 0.18 and sum of the effective number alleles SENA= 3.76 and 0.21. Piper betle had strong bacterial activity against tested bacteria (divided into 7 groups), especially against Edwardsiella tarda, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Edwardsiella ictaluri và Aeromonas hydrophila (MIC=128-512 àg/ml). Piper lolot (divided into 3 groups) had weaker bacterial activity against tested bacteria, except against Edwardsiella ictaluri with MIC=256 àg/ml.
Keywords: Piper betle, Piper lolot, protein electrophoresis, minimum inhibitory concentration
Title: The genetic diversities and the antibacterial activity of Piper betle and Piper lolot in the Mekong Delta of Vietnamese
TO?M TĂ?T
Toàn bộ 30 mâ?u la? Trầu Không tư? 30 cây Trầu Không đươ?c thu thâ?p ơ? 30 hô? dân thuô?c ti?nh Kiên Giang va? 30 mẫu Lốt được thu thập từ tỉnh Đồng Tháp và thành phố Cần Thơ đươ?c điê?n di protein bă?ng phương pha?p SDS-PAGE va? thư? hoa?t ti?nh kha?ng khuâ?n (xa?c đi?nh nô?ng đô? ư?c chê? tô?i thiê?u MIC) trên 8 chu?ng vi khuâ?n Staphylococcus aureus, Streptococcus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella spp., Aeromonas hydrophila, Edwardsiella ictaluri và Edwardsiella tarda. Kê?t qua? cho thâ?y ca?c mâ?u la? Trầu Không oaco? 13 và lá Lốt có 15 da?y băng protein kha?c nhau vơ?i lần lượt tỉ lệ cá thể đa hình là 7,69 và 53%, tỉ lệ băng protein đa hình 3,33 và 63%, chỉ số đa dạng về kiểu gen HEP = 0,79 và 0,18 và số allele hiệu quả SENA= 3,76 và 0,21, rõ nhất là chỉ số đa dạng về kiểu hình Ho = 3,84 và 1,3. Kết quả điện di cho thấy Trầu Không và Lốt không thuần chủng, Trầu Không chia làm 11 dòng và Lốt 5 dòng. Hoạt tính kháng khuẩn các dòng Trầu Không có khác nhau nhưng đều tác động tốt trên vi khuẩn thử nghiệm và chia la?m 7 nho?m, tất cả các nhóm tác động rất mạnh trên Edwardsiella tarda, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Edwardsiella ictaluri và Aeromonas hydrophila (MIC=128-512 àg/ml). Các dòng Lốt chia là 3 nhóm, khả năng kháng khuẩn gần giống nhau và yếu, chỉ duy tác động rất mạnh trên Edwardsiella ictaluri (MIC= 256 mg/ml).
Tư? kho?a: cây Trầu Không, cây Lốt, điê?n di protein, nô?ng đô? ư?c chê? tô?i thiê?u