Thông tin chung: Ngày nhận: 26/9/2014 Ngày chấp nhận: 07/11/2014 Title: Evaluation of the genetic diversity and the antibacterial activity of Allium tuberosum Roxb. et Spreng Từ khóa: Hẹ, đa dạng di truyền, hoa?t ti?nh kha?ng khuâ?n Keywords: Allium tuberosum Roxb. et Spreng, genetic diversity, antibacterial activity | ABSTRACT To evaluate the genetic diversity and the antibacterial activity of Allium tuberosum Roxb. et Spreng, at first, the 15 plants in different places in the Mekong Delta were collected to analyze genetic diversity by using RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) markers, then their leaves that were planted in the same soil conditions were taken for extracting by methanol and to test antibacterial activity expressed as minimum inhibitory concentration (MIC) against eight tested bacterial strains: Staphylococcus aureus, Streptococcus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella spp., Aeromonas hydrophila, Edwardsiella ictaluri and Edwardsiella tarda by agar dilution method. Results showed that: Allium tuberosum Roxb. et Spreng was divided into 3 groups with the genetic distance from1.000 to 6.325. Their leave?s extracts had good antibacterial activity against tested bacterial strains (512 àg/ml ? MIC ? 4096 àg/ml). They had best effect on Staphylococcus aureus (group 1b and group 2 with MIC=512 àg/ml), followed by Escherichia coli (group 3 with MIC= 1024 àg/ml) and Streptococcus faecalis (group 1a with MIC= 1024 àg/ml). TóM TắT Để đánh giá sự đa dạng di truyền và khả năng kháng khuẩn của cây Hẹ (Allium tuberosum Roxb. et Spreng); trước tiên, 15 mẫu cây Hẹ ở các tỉnh thuộc Đồng bằng sông Cửu Long được chọn ngẫu nhiên để phân tích đa dạng di truyền bằng kỹ thuật RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA); kế đến ly trích bằng methanol và thử khả năng kháng khuẩn bằng phương pháp pha loãng trong thạch (xác định nồng độ ức chế tối thiểu: MIC), sau khi trồng các cây trong cùng điều kiện đất, trên 8 chủng vi khuẩn Staphylococus aureus, Streptococcus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella spp, Aeromonas hydrophila, Edwardsiella ictaluri, Edwardsiella tarda. Kết quả đạt được:ca?c mâ?u Hẹ có sự đa dạng vê? di truyền DNA và chia làm 3 nhóm với khoảng cách liên kết dao động từ 1,000 đến 6,325. Cao Hẹ có khả năng ức chế trên tâ?t ca? ca?c chủng vi khuâ?n thi? nghiê?m (512 àg/ml ? MIC ? 4096 àg/ml). Các nhóm cây Hẹ tác động tốt nhất trên vi khuẩn Staphylococus aureus (nhóm Hẹ 1b và nhóm Hẹ 2 với MIC=512 àg/ml), kế đó là vi khuẩn Escherichia coli (nhóm Hẹ 3 với MIC= 1024 àg/ml) và vi khuẩn Streptococcus faecalis (nhóm Hẹ 1a với MIC= 1024 àg/ml). |