To determine effects of nitrogen-fixing bacteria and phosphate-solubilizing bacteria on the sticky rice CK 2003 grown in alluvial soil in Chau Phu district, An Giang province, Vietnam, a greenhouse and a field experiment were carried out. The results showed that the nitrogen-fixing bacteria and phosphate-solubilizing bacteria with additional chemical fertilizer helped increase the leaf color index, plant height, number of shoots/bush, dry weight of root, number of spikelets/bush, grain yield and 1000 grain weight compared to the control in the net house experimental conditions. When using phosphate- solubilizing bacteria combined with 100%N and different levels of P2O5, nitrogen-fixing bacteria combined with 75%N+100% P2O5 and nitrogen-fixing bacteria associated with phosphate-solubilizing bacteria and fertilizer from 50-75%N, 50-75% P2O5 the agronomic characteristics and yiel components were not significantly different compared to treatment used 100%N +100% P2O5 and without inoculation. In the field experimental conditions, the nitrogen-fixing bacteria associated with the phosphate-solubilizing bacteria and 50%N+ 50% P2O5 helped increase the agronomic characteristics and yield components of sticky rice such as dry weight of bush increased 2.85 times (185.06%), actual yield increased 1.48 times (44.8%), 1000 grain weight increased 3.97% compared to the control. So, when applying this formula in cultivation of sticky rice, 50%N and 50% P2O5 could be saved.
Nguyễn Hữu Hiệp, Nguyễn Văn Được, Trần Nhân Dũng, Đặng Thanh Sơn, 2004. ĐA DẠNG SINH HỌC CỦA GIỐNG CÂY CÓ MÚI Ở HUYỆN GÒ QUAO, TỈNH KIÊN GIANG. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 01: 111-121
Nguyễn Hữu Hiệp, Trần Văn Chiêu, Phạm Thị Khánh Vân, Nguyễn Khắc Minh Loan, Đào Thanh Hoàng, 2005. PHÂN LẬP VÀ NHẬN DIỆN CÁC DÒNG VI KHUẨN AZOSPIRILLIUM BẰNG KỸ THUẬT PCR. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 04: 119-126
Nguyễn Hữu Hiệp, Hà Danh Đức, 2009. PHÂN LẬP CÁC DÒNG VI KHUẨN CỐ ĐỊNH ĐẠM VÀ HÒA TAN LÂN CHO ĐẬU PHỘNG TRỒNG Ở TRÀ VINH. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 11b: 123-133
Nguyễn Hữu Hiệp, Trần Thị Tuyết Linh, 2009. HIỆU QUẢ CỦA VI KHUẨN CỐ ĐỊNH ĐẠM VÀ HÒA TAN LÂN LÊN NĂNG SUẤT ĐẬU PHỘNG TRỒNG TRÊN ĐẤT GIỒNG CÁT TỈNH TRÀ VINH. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 11b: 134-145
Trích dẫn: Nguyễn Hữu Hiệp, Trần Thị Ngọc Sơn và Nguyễn Thị Bé Thương, 2019. Hiệu quả của hai dòng vi khuẩn cố định đạm và hòa tan lân lên sinh trưởng và năng suất lúa IR 50404 tại xã Hiếu Nhơn, huyện Vũng Liêm, tỉnh Vĩnh Long. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(Số chuyên đề: Công nghệ Sinh học)(2): 141-150.
Nguyễn Hữu Hiệp, Phạm Thị Khánh Vân, Trần thị NgọcTố, Ngô Bảo Ngọc, Lê NgọcThúy, Renato Fani, 2007. PHÂN LẬP CÁC DÒNG VI KHUẨN NỘI SINH ĐỂ SẢN XUẤT PHÂN VI SINH Ở QUY MÔ PHÒNG THÍ NGHIỆM CHO CÂY MÍA TRỒNG TẠI TỈNH SÓC TRĂNG. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 08: 149-157
Nguyễn Hữu Hiệp, Nguyễn thị Mai Khanh, 2010. PHÂN LẬP VÀ NHẬN DIỆN MỘT SỐ CHỦNG VI KHUẨN CỐ ĐỊNH NITƠ TRÊN CÂY BẮP. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 16a: 151-156
Nguyễn Hữu Hiệp, Ngô Ngọc Hưng, Lâm Bạch Vân, 2012. KHả NăNG Cố ĐịNH ĐạM CủA CHủNG VI KHUẩN AZOSPIRILLUM LIPOFERUM R29B1 Có KếT HợP CáC LIềU LƯợNG PHÂN ĐạM KHáC NHAU LÊN Sự SINH TRƯởNG Và NăNG SUấT TRÊN CÂY LúA TRONG ĐIềU KIệN NHà LƯớI. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 21b: 171-178
Nguyễn Hữu Hiệp, Nguyễn Thị Hải Lý, 2012. PHÂN LẬP CÁC DÒNG VI KHUẨN CÓ KHẢ NĂNG PHÂN HỦY TINH BỘT. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 21a: 37-44
Tạp chí: Establishment of an international research core for new bio-research fields with microbes from tropical areas,Yamaguchi University, Japan , 2-4 December, 2018
Tạp chí: Proceedings of The 6th International Conference on Fermentation Technology for Value Added Agricultural Products. Khon Kaen, Thailand. July 29-31, 2015
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên